Het belang van de gewijzigde Corporate Governance Code 2016 voor het MKB - Blue Legal

Het belang van de gewijzigde Corporate Governance Code 2016 voor het MKB

Hoewel de herziene code gericht is op beursvennootschappen, zal de nieuwe code indirect ook gevolgen hebben voor het MKB. De code introduceert abstracte begrippen als ´lange termijn waarde creatie’ en ‘gedrag en cultuur’ en geeft daarbij enkele richtlijnen voor deze begrippen om in de praktijk een strakker en duurzamer beleid te bewerkstelligen.

Openheid, gelijkheid en solidariteit zijn begrippen die centraal staan in de code en daarmee als doel hebben een vertrouwde en transparantere relatie op te bouwen met de aandeelhouders. Hoewel de afstand tussen bestuur en aandeelhouders in een MKB vaak kleiner is dan bij een beursgenoteerd bedrijf, is het zaak om niet uit het oog te verliezen dat de code enige handvatten biedt om hiermee om te gaan om het uiteindelijke doel van de lange termijn waarde creatie sneller te kunnen bereiken. Denk hierbij aan de richtlijnen voor het opstellen van een strategie en de richtlijnen voor de compositie van het bestuur en communicatierichtlijnen voor het bestuur. Zo zal het betrekken van werknemers bij de evaluatie van producten en processen, het aanpassen van het beleid vergemakkelijken doordat zij inzichten kunnen bieden over praktische problemen op de werkvloer.

Bovendien draagt de insteek van de code bij aan een concreter beeld van de mogelijke toekomstige wetgeving voor bedrijven en biedt het een opening voor het MKB om zich op dergelijke toekomstige wetgeving reeds voor te bereiden.

Overigens zullen MKB bedrijven die samenwerken met beursgenoteerde vennootschappen in de praktijk ondervinden dat deze grotere vennootschappen hun beleid zullen wijzigen, door bijv. gewijzigde inkoopvoorwaarden. Belangrijk is dat het MKB hierop kan inspelen, door bijvoorbeeld op de hoogte te zijn van aandachtspunten in dergelijke inkoopvoorwaarden of gewijzigde leverancierscontracten in het licht van de herziene code.

 

Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!

Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!

Blog reactie

"*" geeft vereiste velden aan

Volledige naam*

Chat openen
1
Vragen? Stel ze nu, wij beantwoorden ze graag!