Europese rechter torpedeert Nederlands flitsfaillissement na bezwaar vier gedupeerden

Doorstart middels pre pack. Daar is de laatste jaren al veel over geschreven en geprocedeerd. In 2015 oordeelde onder meer de Rechtbank Overijssel dat er in een dergelijke situatie geen sprake is van overgang van onderneming (http://www.blue-legal.nl/blog/doorstart-middels-pre-pack-vormt-geen-overgang-van-onderneming/). De vakbonden, in kwestie de FNV, hebben het er echter niet bij laten zitten en hebben zich uiteindelijk tot het Europese Hof gewend en mét succes.

Het Hof deed vandaag namelijk de baanbrekende uitspraak dat de richtlijn inzake overgang van onderneming wel degelijk van toepassing is op een doorstart door middel van een pre pack. Het Hof maakte daarbij het onderscheid tussen een faillissement gericht op liquidatie van het vermogen en een faillissement gericht op voortzetting van de onderneming. In dat laatste geval, waarvan sprake is bij pre pack faillissementen, blijft de regeling voor overgang van onderneming wel van toepassing.

Met recht een uitspraak te noemen die de gemoederen nog geruime tijd bezig zal houden. Wilt u hier mee over weten? Neemt u dan gerust contact op.

 

Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!

Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!

Blog reactie

"*" geeft vereiste velden aan

Volledige naam*

Chat openen
1
Vragen? Stel ze nu, wij beantwoorden ze graag!