De Brexit nadert

De Brexit nadert, win op tijd advies in!

Naar verluidt staat de Brexit-stemming 11 december gepland voor het Britse parlement. Vanuit de EU ligt er reeds een akkoord op de huidige voorwaarden. De hoofdpunten van het huidige voorstel kunnen als volgt worden weergegeven:  

  • Het Verenigde Koninkrijk zal de EU verlaten op 29 maart 2019
  • Een intentieverklaring betreffende de toekomstige verhouding tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU
  • Een transitieperiode voor de kwestie met betrekking tot de grens met Noord-Ierland
  • Behoud van de douane unie, inhoudende dat vrij verkeer van goederen blijft en vrij verkeer van personen en diensten stopt. 

Indien u in het Verenigd Koninkrijk klanten heeft of op andere wijze onderneemt, wordt u door tenminste één van bovenstaande hoofdzaken geraakt. 

Hoewel de Ierse grens een discussiepunt blijft, lijken de onderhandelingen gestaag te leiden tot een akkoord. Hoewel het Britse parlement nog over dit akkoord kan debatteren en hierover dient te stemmen, is het van belang dat ondernemingen in de EU tijdig starten met het inwinnen van advies. 

De Nederlandse overheid heeft hierop geanticipeerd door ‘Brexit-vouchers’ te introduceren. Nederlandse bedrijven, met name ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf maken aanspraak op een subsidie indien ze advies inwinnen over zakendoen met of in het Verenigd Koninkrijk. Het kabinet heeft een bedrag van circa 4 miljoen hiervoor uitgetrokken. 

Echter, de Nederlandse markt lijkt (nog) niet aan de Brexit te willen geloven, aangezien slechts 0,25% van het bedrag is uitgekeerd aan MKB-bedrijven. Nu de stemming voor het akkoord dichterbij lijkt te komen is het zaak dat ondernemers op tijd advies inwinnen, o.a. in het kader van transport, vrij verkeer van goederen of een alternatieve afzetmarkt. De subsidie denkt tot 50% van gemaakte advieskosten met een maximum van € 2.500,-. 

Voorwaarden om in aanmerking te komen voor de subsidie zijn: 

  • De aanvrager betreft een Nederlandse MKB-onderneming; 
  • De aanvrager heeft bestaande economische belangen in het Verenigd Koninkrijk.

De subsidie strekt tot: 

  • Advies over alternatieve markten voor de export en import van goederen en diensten; 
  • Identificeren van gevolgen voor de onderneming op het gebied van transport, vrij verkeer van werknemers, goederen en diensten. 

Meer informatie over de Brexit-vouchers is te vinden op https://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/brexit-vouchers

 

Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!

Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!

Blog reactie

"*" geeft vereiste velden aan

Volledige naam*

Chat openen
1
Vragen? Stel ze nu, wij beantwoorden ze graag!