De bestuurder en de overname

De bestuurder en de overname, deel 4.

Bij de overname van een (grotere) onderneming, is het voor de koper van belang te weten wie de personen zijn die het management van de onderneming vormen. Het is namelijk vaak van belang de (statutair) bestuurder(s) na de overname nog voor een bepaalde periode voor de onderneming te behouden, vanwege de kennis van de onderneming en / of diens managementkwaliteiten. 

Grofweg kunnen in de hoedanigheid van de statutair directeur / manager twee situaties bestaan: de situatie waarin de directeur een aandelenbelang heeft in de vennootschap en de situatie waarin dat niet zo is. 

Bij een overname in de vorm van een aandelentransactie verkrijgt de koper de targetvennootschap en duurt de managementovereenkomst met de statutair directeur in beginsel voort. Bij een activa-passivatransactie is dit niet het geval, ook al kwalificeert de transactie als een overgang van onderneming. Dat laatste heeft namelijk enkel voor alle werknemers -op basis van een arbeidsovereenkomst- tot gevolg dat zij van rechtswege over gaan, niet voor de directeur die op basis van een overeenkomst van opdracht werkt. Wanneer de directeur voor de onderneming behouden moet blijven, dient de koper dus een nieuwe managementovereenkomst te sluiten met de directeur. 

Wat nu wanneer de directeur mét aandelenbelang de vennootschap (al dan niet in een overnamesituatie) wil verlaten?

Wanneer er meerdere aandeelhouders zijn, is vaak sprake van onderlinge afspraken tussen de aandeelhouders die vastliggen in de statuten (die zijn openbaar) of een aandeelhoudersovereenkomst (die is niet openbaar). Daaronder kunnen afspraken vallen over het dividendbeleid, de benoeming van bestuurders, non-concurrentiebepalingen, een aanbiedingsregeling van de aandelen en drag-along/tag-along regelingen, afspraken over de waardebepaling bij verkoop et cetera.

Ook in de managementovereenkomst met de statutair directeur met aandelenbelang kunnen regels opgenomen over de beëindiging van die overeenkomst en een daaraan verbonden aanbiedingsplicht van het aandelenpakket. Als een aandeelhouder de samenwerking wil beëindigen en zijn aandelen wil overdragen, dan dient uiteraard ook de managementovereenkomst worden beëindigd. Andersom geldt ook dat als de meerderheid van de aandeelhouders besluit dat een bestuurder-tevens-mede-aandeelhouder moet opstappen en de managementovereenkomst opzegt, ook dan geldt dat de aanbiedingsplicht van de aandelen goed geregeld moet zijn.

Als die aanbiedingsplicht/afnameplicht niet is overeengekomen, kan de vertrekkende bestuurder met een ongewenst aandelenpakket blijven zitten. De wet bepaalt wel dat een aandeelhouder van de mede-aandeelhouders kan vorderen dat zij zijn aandelen overnemen, maar alleen als hij door gedragingen van zijn mede-aandeelhouders in zijn belangen wordt geschaad. Dat is niet het geval als besloten is weinig dividend uit te keren maar een hoge managementvergoeding, maar bijvoorbeeld ook niet als de aandeelhouder tegen zijn zin als bestuurder van de BV is ontslagen.

Het belang van een duidelijke expliciete exitregeling in de managementovereenkomst en/of de aandeelhoudersovereenkomst is dan ook zeker aan te raden.

Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem gerust contact op!

 

Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!

Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!

Blog reactie

"*" geeft vereiste velden aan

Volledige naam*

Chat
1
Heeft u zakelijke vragen? Neem contact met ons op.