Conservatoir beslag

U hebt een vordering op een debiteur. Uw debiteur zegt toe te zullen betalen, maar doet dit niet. U wilt een procedure starten, maar meestal duurt het lang voordat de rechter uitspraak doet (met uitzondering van een kort geding). Om uw vordering veilig te stellen, moet u eerst conservatoir beslag leggen. Hoe werkt dit? En welke soorten conservatoir beslag zijn er?

Hoe werkt het leggen van conservatoir beslag?

Om beslag te kunnen leggen, dient u een advocaat in te schakelen. Uw advocaat moet een verzoekschrift indienen bij de rechtbank. Met het verzoekschrift wordt de rechter om toestemming gevraagd om beslag te leggen. Vaak beslist de rechtbank diezelfde dag nog op het verzoekschrift. Zodra de rechter toestemming heeft gegeven om beslag te leggen, geeft uw advocaat de deurwaarder opdracht om beslag te leggen.

Nadat conservatoir beslag is gelegd, dient op korte termijn een gerechtelijke procedure gestart te worden. Zonder procedure is geen conservatoir beslag mogelijk. We zien vaak dat de rechter beslist dat de procedure binnen 14 dagen na het eerst gelegde beslag aanhangig moet zijn gemaakt. Dit betekent dat de dagvaarding binnen 14 dagen aan uw debiteur overhandigd moet zijn.

Soorten conservatoir beslag

Er zijn diverse soorten conservatoir beslag. In elke zaak dient bekeken te worden welk beslag of beslagen het meest effectief zal / zullen zijn. De meest voorkomende soorten conservatoir beslag zijn:

  •     derdenbeslag: er wordt dan beslag gelegd onder de bank waar uw debiteur bankiert of onder een klant van uw debiteur. Het loonbeslag valt hier ook onder. Derdenbeslagen zijn meestal zeer effectief;
  •     beslag op onroerende zaken
  •     beslag op aandelen
  •     beslag op roerende zaken.

Tot slot

Van geval tot geval dient beoordeeld te worden met welk beslag uw doel zo snel mogelijk wordt bereikt. Vaak zien we dat uw debiteur wel tot betaling overgaat, nadat beslag is gelegd. De beslagen kunnen dan worden opgeheven, en een procedure is niet meer nodig.

Wilt u meer informatie over het leggen van beslag? Of is ten laste van u beslag gelegd? Neem contact op met Wendy Charko.

Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!

Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!

Blog reactie

"*" geeft vereiste velden aan

Volledige naam*

Chat openen
1
Vragen? Stel ze nu, wij beantwoorden ze graag!