Al klaar voor 1 januari 2021? - Blue Legal

Al klaar voor 1 januari 2021?

Tot aan 1 januari 2021 hebben het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie om tot een deal te komen. De kans dat deze deal binnen een aantal maanden nog gerealiseerd gaat worden is vrij klein. Het is dus bijna zeker dat het Verenigd Koninkrijk aan het eind van de overgangsperiode op 1 januari 2021 de Europese Unie zal moeten verlaten.

Aangezien er vanaf 1 januari 2021 veel zal veranderen en de kans groot is dat de transitie periode niet verlengd zal worden, is het belangrijk dat ondernemers zich goed voorbereiden. De kans is immers groot dat er handelsbelemmeringen zullen ontstaan door deze harde Brexit.

De Europese Commissie heeft om ondernemers die internationaal zakendoen in het VK tegemoet te komen, ‘readiness notes’ verstrekt. In deze readiness notes heeft de Europese Commissie per branche opgenomen wat de te nemen maatregelen ter voorbereiding zijn en waar bedrijven in ieder geval naar moeten kijken. De veranderingen door de harde Brexit zijn immers niet te vermijden.

De kennisgevingen van voorbereiding zijn van belang voor ondernemers om op te volgen. Mocht een ondernemer na de harde Brexit dermate nadelige (handels)belemmeringen ervaren, dan kan hij aantonen dat hij de door de Europese Commissie aanbevolen voorbereidingsmaatregelen heeft opgevolgd. De kans is groot dat een ondernemer dan vanuit de overheid en/of de EU sneller bijstand krijgt als hij aantoont dat zijn bedrijfsvoering eronder lijdt.

Op Rijksoverheid kunnen ondernemers ook een Brexit Impact Scan doen om te bekijken wat de consequenties zouden kunnen zijn voor hun bedrijfsvoering.

Tot slot is het van belang om in de gaten te houden in welke mate de douaneformaliteiten gewijzigd zullen worden. Dat ze gewijzigd zullen worden staat vast, maar wat concreet de verplichtingen zijn voor import en export zal nog duidelijk moeten worden. Via het Brexit loket kan al bekeken worden wat u als ondernemer nu al kunt doen om u goed voor te bereiden met betrekking tot de te wijzigen douaneformaliteiten. Zo zal er sprake zijn van een veiligheidsaangifte voor goederen die geëxporteerd worden naar het VK.

 

 

Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!

Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!

Blog reactie

"*" geeft vereiste velden aan

Volledige naam*

Chat openen
1
Vragen? Stel ze nu, wij beantwoorden ze graag!