bedrijfsjurist

Out of the Blue: Zorgeloos op vakantie gaan! De voordelen van vakantie.

De lente is begonnen! Als u naar buiten zou kijken is dat op dit moment waarschijnlijk nog niet helemaal het lentegevoel waar u op had gehoopt. Maar: de start van de lente betekent wel dat de zomervakanties om de hoek komen kijken. De vakantieperiode is voor de meesten van ons een tijd om naar uit te kijken. Hét moment dat we tot rust kunnen komen na een jaar hard werken. Uiteraard komen er wat juridische aspecten kijken bij de vakantie, zowel voor werkgever als voor werknemer. In deze out of the blue nemen wij kort deze juridische punten met u door. Om vervolgens ook stil te staan bij de voordelen van op vakantie gaan voor u en werkgevers. We staan er niet altijd bij stil, maar vakantie brengt, buiten het plezier en de rust, een hoop meer voordelen met zich mee!

Help! Waar is mijn koffer?!

Afgelopen jaar is het meerdere malen in het nieuws geweest. Duizenden mensen die hun koffer kwijt waren op Schiphol. Per dag worden er dan ook zo’n 150.000 koffers door Schiphol verwerkt. Tegenwoordig worden er ook ‘Apple AirTags’ in de koffers stopt, zo kunt u uw koffer te allen tijde volgen. Maar, als u uw koffer niet terugziet op bagageband, zit de schrik er toch wel in. En moet u snel schakelen. Al uw kleding en andere persoonlijke bezittingen bent u (hopelijk maar voor even) kwijt. U bent dan eigenlijk gedwongen om nieuwe spullen aan te schaffen, zodat u verder kan. Deze kosten bent u in dat geval niet kwijt. U heeft dan namelijk recht op een vergoeding van deze kosten door de luchtvaartmaatschappij of via uw reisverzekering.

In verordeningen worden de rechten van vliegtuigpassagiers rondom de problematiek van bagage beschermd. In de wet- en regelgeving staat dat de luchtvaartmaatschappij en dus niet de luchthavens zelf, verantwoordelijk zijn om de bagage heelhuids bij de eindbestemming van de passagier af te leveren. Als uw koffer is vertraagd of kwijt is heeft u recht op teruggave van de kosten die u noodzakelijk moet maken. Noodzakelijke kosten is een breed begrip en is dan ook voor andere passagier en bestemming verschillend. Deze kosten kunt u terugvorderen bij de luchtvaartmaatschappij binnen 21 dagen als u een Property Irregularity Report (PIR)-formulier invult. Door middel van dit formulier kunt u een klacht indienen tegen het (tijdelijk)verliezen van uw koffer.

Ziek op vakantie? Wat dan?!

Ziek op vakantie! Help, wat nu? Verliest u dan uw vakantiedagen of wordt dit gezien als ziektedagen? Als u zich ziek meldt bij de werkgever, mag uw werkgever geen vakantiedagen rekenen voor de periode dat u ziek bent. Het uitgangspunt is dat u zich nog steeds ziek meldt op dezelfde manier zoals u dat normaal gesproken ook zou doen en dan verliest u geen wettelijke vakantiedagen. Het kan dus wel zo zijn dat als u bovenwettelijke vakantiedagen heeft opgebouwd, deze gebruikt worden voor de dagen dat u ziek bent op vakantie. Deze mogen namelijk ten ongunsten van de werknemer gebruikt worden. Dit moet dan wel zijn opgenomen in de CAO of arbeidsovereenkomst.

De voordelen van op vakantie gaan!

Genoeg juridische punten rondom vakanties voor nu. Laten we van het positieve uitgaan! U bent niet ziek op vakantie, alles verloopt vlekkeloos… Wat zijn dan andere voordelen van op vakantie gaan, buiten het plezier en de rust om?

  • Het vooruitzicht: de voorpret. Vooraf de vakantie plannen, foto’s bekijken, alles boeken… Dit alleen al zorgt voor een gelukkig gevoel. Terwijl u de afbeeldingen bekijkt waant u zich al volledig op uw vakantiebestemming. Het vooruitzicht van op vakantie gaan geeft ook iets om naar uit te kijken, wat positief is!
  • De rust: stressniveau verlagend. We kennen het allemaal wel, stress op de werkvloer. Een nét iets te drukke week, nét iets langer doorwerken. Op vakantie gaan is een uitstekende gelegenheid om uw stressniveau te verlagen. Het draagt bij aan positieve gevoelens en verlaagt zo ook op de kans op, bijvoorbeeld, een burn-out.
  • De buitenlucht: Meer vitamine D. De vakantie spendeer je 90% van de tijd buiten door. Dit heeft een positief effect op onze gezondheid. Je maakt hiermee namelijk meer vitamine D aan als je buiten, in de zon, de tijd doorbrengt.
  • Creativiteit en nieuwe doelstellingen: alles bloeit! Op de werkvloer zult u vast wel eens uw creatieve momenten missen. Té veel gefocust op één ding, dan verliest u soms de creativiteit. Op vakantie kunt u deze weer helemaal terugvinden. Hier hebben de hersenen namelijk meer rust, en dus ook meer ruimte om creativiteit toe te laten. Hierbij zullen vaak ook nieuwe doelstellingen om de hoek komen kijken. Een soort ‘Goede voornemens op 1 januari’ maar dan op vakantie!


Meer voordelen dan nadelen dus, op vakantie gaan. Zowel voor werkgever als voor de werknemer. De werkgever krijgt na de vakantie van de werknemer namelijk een uitgerust, positieve werknemer terug die weer vol goede moed aan zijn werkzaamheden zal gaan beginnen. En dit geldt uiteraard ook voor werkgever. Na zijn of haar vakantie hebben werknemers weer een uitgeruste leidinggevende terug 😉


Toch nog vragen rondom juridische vakantiezaken? Wilt u sparren over een bepaald onderwerp of heeft u advies nodig? Onze specialisten
staan voor u klaar! Neem gerust contact op met ons.

Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!

Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!

Blog reactie

"*" geeft vereiste velden aan

Volledige naam*

Chat
1
Heeft u zakelijke vragen? Neem contact met ons op.