Out of the Blue | Couleur Locale - Blue Legal

Out of the Blue | Couleur Locale

Bij Blue Legal mogen we graag regelmatig eens over de landsgrenzen gaan. Zo adviseerden wij onlangs een klant over een agentuurovereenkomst met een buitenlandse agent en een andere klant over het opzetten van een internationale joint venture.

Los van de verschillende rechtssystemen en alles wat daarbij op het juridisch vlak komt kijken, merk je daarbij duidelijke verschillen. Het is onze ervaring dat ieder land een eigen cultuur heeft. Dat is iets wat opvalt zodra je over de grens gaat, bijvoorbeeld wanneer je op vakantie gaat. Zelfs bij de directe buren gaat dat op.

Ook bij het internationaal zakendoen geldt datzelfde. Wanneer je dus buiten de landsgrenzen zaken wilt gaan doen, is het zinvol een beetje kennis van de couleur locale en de plaatselijke gewoonten te hebben. Dit opent deuren en laat het onderlinge vertrouwen groeien.

Een aantal basistips kunnen daarbij helpen. Wellicht klinken ze vanzelfsprekend, toch is het goed ze nog eens op een rij te zien voordat de sprong in het internationale diepe wordt gewaagd. 

Tip 1: Heb geduld 
Geduld is een van de eerste tips die kunnen helpen een goede internationale relatie op te bouwen. Wanneer bepaalde gedragingen op het eerste gezicht vragen oproepen, wacht eerst even af en probeer de verschillen met de Nederlandse manier te begrijpen. Respecteer de andere gewoonten, dat vergroot uw kans op succes.

Tip 2: Kennis van de cultuur
Het verdient voorts aanbeveling op voorhand enige kennis van de andere cultuur op te doen. Stereotypen hebben soms echt wel een kern van waarheid… en het kan handig zijn daar rekening mee te houden bij het ingaan van onderhandelingen.

Tip 3: Kennis van de organisatie
Op zakelijk vlak is het ook van belang de organisatiestructuur te begrijpen, zodat op het juiste moment op het juiste niveau contact gelegd kan worden en zaken kan worden gedaan. 

In Engelstalige landen heeft men bijvoorbeeld al gauw de benaming ‘manager’ op zijn visitekaartje staan. Maar dat wil nog niet zeggen dat men zoals in Nederland nog vaak wel, enige beslisbevoegdheid heeft. 

Tip 4: Kennis van de taal 
Een open deur is uiteraard: kennis van de taal. Zeker in landen waarin Engels en Duits niet perse door eenieder worden gesproken, heeft het hebben van een basiskennis van de landstaal echt een meerwaarde en doet het wonderen voor de gunfactor.

Arrivederci! Auf Wiedersehen! Pozdrawiam! Salut! Tot ziens!

Voor internationale vragen? Neem contact op met onze college Hilde Amsing!

Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!

Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!

Blog reactie

"*" geeft vereiste velden aan

Volledige naam*

Chat openen
1
Vragen? Stel ze nu, wij beantwoorden ze graag!