VPRO moet diep in de buidel tasten

VPRO moet diep in de buidel tasten, met een billijke vergoeding van ruim € 155.000,- bruto en € 10.000,- netto

Een verzochte ontbinding van de arbeidsovereenkomst is de VPRO duur komen te staan. De ontbinding was het gevolg van een hoogopgelopen conflict tussen de VPRO en een zeer deskundig onderzoeksjournalist van de omroep. 

De journalist in kwestie had in 1998 een reconstructie gemaakt van de gebeurtenissen rondom het beruchte fotorolletje van de moslimenclave Srebrenica. Met deze reconstructie kon de journalist aantonen dat de verklaring van Defensie, te weten dat het verloren gaan van de foto’s op het rolletje een menselijke fout betrof, juist kon zijn. In 1998 is door de VPRO besloten die reconstructie niet uit te zenden.

Twintig jaar na dato zou er een jubileumuitzending komen, waarbij de journalist werd toegezegd dat de reconstructie alsnog geheel of grotendeels zou worden uitgezonden. Maar dat gebeurde opnieuw niet. Sterker nog het werd afgedaan met de mededeling dat men het ‘journalistiek niet zo belangrijk vond’. Dit stuitte bij de journalist op principiële journalistieke bezwaren en hij deed zijn uiterste best de reconstructie alsnog te laten uitzenden. Hij werd daarin niet begrepen en dat leidde tot een uitval. Daarna volgde een mediation traject. Aangezien partijen er uiteindelijk niet uitkwamen, hebben zij gezamenlijk de Kanonrechter verzocht de arbeidsovereenkomst te ontbinden wegens een verstoorde arbeidsverhouding. 

De Kantonrechter ontbindt op verzoek van partijen de arbeidsovereenkomst en onderstreept in zijn uitspraak het belang van journalistieke integriteit. De Kantonrechter is daarbij van mening dat wanneer een topjournalist bijna wanhopig probeert duidelijk te maken wat het belang van zijn ontdekking is, de motivering dat het ‘journalistiek niet zo belangrijk is’ onvoldoende is. Dit mede gezien het feit dat er journalistieke beroepscodes en leidraden zijn, die daarbij betrokken hadden moeten worden. Daar telt de Kantonrechter bij op dat de VPRO ten aanzien van het ontstane conflict toezeggingen had gedaan het conflict op het lossen, maar deze niet is nagekomen. De Kantonrechter komt dan ook met de conclusie dat de VPRO ernstig verwijtbaar heeft gehandeld en veroordeelt de VPRO tot een forse billijke vergoeding, de hoogste sinds de invoering van de Wet Werk en Zekerheid.

Uit deze uitspraak volgt dat de Kantonrechter met name de opstelling van de VPRO ten tijde van het arbeidsconflict en de valse beloftes dit conflict op te lossen, zwaar aanrekent. Het blijft dan ook van belang bij een arbeidsconflict zorgvuldig te handelen en als werkgever reële inspanningen op je te nemen het conflict op te lossen. Blue Legal advocaten kan u in dit proces goed adviseren en ondersteunen.  

 

Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!

Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!

Blog reactie

"*" geeft vereiste velden aan

Volledige naam*

Chat
1
Heeft u zakelijke vragen? Neem contact met ons op.