reorganisatie

Reorganisatieplan: afspiegelen in de praktijk 5/9

In dit vijfde deel van onze blogserie over reorganisatie richten we ons op de praktische uitvoering van het afspiegelingsbeginsel. Zoals eerder besproken, zorgt dit beginsel ervoor dat de leeftijdsopbouw van het personeelsbestand vóór en na de reorganisatie (nagenoeg) gelijk blijft. Maar hoe werkt dit principe precies in de praktijk?

Alle blogs uit de serie bekijken? Klik hier.

Ontslagvolgorde: flexibele krachten en vaste medewerkers

Bij gedwongen ontslag door reorganisatie moeten de flexibele krachten volgens de geldende reorganisatie regels als eerste vertrekken. Denk hierbij aan medewerkers met tijdelijke contracten of oproepkrachten. Als dit niet voldoende is om de benodigde personeelsreductie te realiseren, komen de vaste medewerkers aan de beurt.

De rol van leeftijdscategorieën

Het afspiegelingsbeginsel verdeelt het personeelsbestand in vijf leeftijdscategorieën:

  • 15 tot 25 jaar
  • 25 tot 35 jaar
  • 35 tot 45 jaar
  • 45 tot 55 jaar
  • 55 jaar en ouder

Bij het bepalen van de leeftijd wordt uitgegaan van de peildatum, zoals eerder besproken. Dit is het moment waarop de personeelsgegevens worden gefixeerd voor het afspiegelingstraject.

Het totaal aantal benodigde ontslagen wordt als percentage verdeeld over deze leeftijdscategorieën. Op deze manier blijft de leeftijdsopbouw relatief gelijk. Zo wordt voorkomen dat een specifieke leeftijdsgroep onevenredig zwaar wordt getroffen door de reorganisatie.

Ontslagvolgorde binnen de leeftijdscategorieën

Binnen elke leeftijdscategorie wordt de ontslagvolgorde bepaald op basis van het dienstverband. Werknemers met het kortste dienstverband worden als eerste geselecteerd voor ontslag. Dit betekent dat medewerkers die al langer bij de organisatie werken meer kans hebben om hun baan te behouden.

Deze werkwijze waarborgt niet alleen een eerlijke verdeling van ontslagen over de leeftijdscategorieën, maar ook een transparant proces voor het personeel en eventuele betrokken partijen, zoals de ondernemingsraad of vakbonden.

Conclusie

De praktische toepassing van het afspiegelingsbeginsel vereist een gestructureerde en zorgvuldige aanpak. Door de stappen logisch op te volgen – van het ontslaan van flexibele krachten tot het eerlijk verdelen van ontslagen over de leeftijdscategorieën – kan een werkgever voldoen aan de eisen van het UWV en tegelijkertijd een transparante reorganisatie uitvoeren.

Heb je hulp nodig bij de uitvoering van het afspiegelingsbeginsel of bij andere onderdelen van het reorganisatieproces? Neem contact met ons op voor professioneel advies. Het is mogelijk om af te wijken van deze methode van afspiegelen, daarover meer in de volgende blog.

Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!

Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!

Blog reactie

"*" geeft vereiste velden aan

Volledige naam*

Chat
1
Heeft u zakelijke vragen? Neem contact met ons op.