Is een nationale feestdag een verplichte vrije dag voor het personeel?

Vandaag is het Goede Vrijdag, de eerste officiële nationale feestdag van het seizoen. Het feit dat Goede Vrijdag een officiële nationale feestdag is, betekent echter niet dat het een verplichte vrije dag is voor het personeel. Er bestaat namelijk geen wettelijk recht op een vrije dag op een feestdag. Op Goede Vrijdag en ook op andere feestdagen, moet er zodoende vaak gewerkt worden door de meeste Nederlanders.

Is het een verplichte vrije dag?

Sommige werknemers zijn wel vrij en vaak wordt ook gedacht dat feestdagen, zoals bijvoorbeeld ook Koningsdag, verplichte vrije dagen zijn voor het personeel. Dit komt doordat in de meeste cao’s is afgesproken dat werknemers vrij zijn op dergelijke feestdagen. Hoewel de overheid bepaalde dagen dus als nationale feestdag heeft aangewezen, heeft de overheid het aan de cao-partijen overgelaten of een werknemer betaald vrij heeft op deze dag. Daarom is voor veel werknemers een feestdag een vrije dag, ondanks dat dit geen wettelijk recht is. Weet u hoe het in uw organisatie geregeld is? Check het in de cao of bijvoorbeeld het personeelshandboek.

Zet het op papier!

De lente is overigens het seizoen met de meeste officiële nationale feestdagen. Goede Vrijdag, Pasen, Koningsdag, Hemelvaart en Pinksteren volgen elkaar in rap tempo op. Doorgaans zijn in de cao of arbeidsovereenkomst afspraken gemaakt of een werknemer vrij is op deze feestdagen. Heb jij geen afspraken op papier staan met je werknemers? Dan is Goede Vrijdag, net als Koningsdag en andere feestdagen, voor jouw organisatie een officiële werkdag.

Meer weten over de ‘verplichte’ vrije dagen of andere gebieden van het arbeidsrecht? Lees hier onze andere artikelen of neem contact op met een van onze specialisten.

Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!

Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!

Blog reactie

"*" geeft vereiste velden aan

Volledige naam*

Chat openen
1
Vragen? Stel ze nu, wij beantwoorden ze graag!