In Californië zijn ze eruit: platformisering aan banden gelegd - Blue Legal

In Californië zijn ze eruit: platformisering aan banden gelegd

We schreven er eerder ook al over: nieuwe vormen van werken moeten in de politiek bediscussieerd worden en niet in de rechtbank. Wereldwijd wordt er gestaakt en geprocedeerd. De platformisering staat onder druk. In Californië (het thuisland van Uber) is er nu wetgeving ontwikkeld die de bedrijven, zoals Uber, dwingt om werknemers in dienst te nemen en te behandelen als een werknemer. De wet verplicht bedrijven zoals Uber om werknemers ‘normaal’ te betalen. Hoewel er nog een lobby gaande was om een tussenvorm te ontwikkelen, is dat niet gebeurd.

Het wordt de online platforms in Nederland en internationaal niet makkelijk gemaakt. Wetgeving over dit onderwerp is er nauwelijks. In Californië is er nu wetgeving die een einde moet maken aan de situaties. Werkgevers moeten hun personeel in dienst nemen, het minimumsalaris betalen en een werkloosheidsverzekering aanbieden. Een zware dobber voor de werkgevers daar.

Werknemers die in Amerika gigs (klusjes) verrichten kunnen vergeleken worden met de ZZP’ers in Nederland. De politiek in de Amerikaanse staat hebben de intentie om de gig economy een halt toe te roepen. Naast de politiek krijgt de wet ook steun van de diverse vakbonden, die daar zelfs spreken van uitbuiting.

Daarentegen zijn de werkgevers die veel gebruik maken van deze vorm van werken niet gelukkig met deze ontwikkeling. Deze wet brengt voor de platforms enorme financiële gevolgen met zich mee en om die reden is er nog flink gelobbyd. De werkgevers zagen namelijk graag een tussenoplossing door een nieuwe categorie werknemers te creëren tussen ‘bedrijfsmedewerker’ en ‘onafhankelijke contractant’ in.

Die tussenvorm komt in de Nederlandse politiek ook ter sprake. Daarmee word ook de ZZP’ers die niet bij een online platform werken, maar zich wel in het grijze gebied van een dienstverband bevinden enerzijds beter beschermd tegen ziekte of werkloosheid en anderzijds is er voor deze groep medewerkers wel meer vrijheid voor het eigen ondernemerschap.   

 

Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!

Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!

Blog reactie

"*" geeft vereiste velden aan

Volledige naam*

Chat openen
1
Vragen? Stel ze nu, wij beantwoorden ze graag!