Detachering: belemmeringsverbod uitgebreid

Soms blijkt de detachering van een werknemer een schot in de roos. A match made in heaven. Beide partijen zijn zeer tevreden met elkaar. Echter, zolang de werknemer in dienst blijft bij zijn detacheerder, kan de detacheerder besluiten de werknemer ergens anders te detacheren. Om dat te voorkomen, kan de werknemer in dienst treden bij de inlener. Een detacheerder mag dat niet verbieden.

Het concurrentie- of relatiebeding in de arbeidsovereenkomst tussen werknemer en detacheerder hoeft dus ook niet als een obstakel ervaren te worden. Volgens artikel 9a Waadi mag een detacheerder de totstandkoming van een arbeidsovereenkomst tussen de werknemer en inlener na afloop van de detachering namelijk niet belemmeren.

ZZP’er

Maar wat als de werknemer en de inlener geen arbeidsovereenkomst met elkaar sluiten, maar een overeenkomst van opdracht? Met andere woorden, geldt het belemmeringsverbod ook wanneer de werknemer als zzp’er voor de inlener gaat werken? De Hoge Raad heeft zich hierover op 14 april uitgesproken. In de wet staat dat het belemmeringsverbod geldt bij de “totstandkoming van een arbeidsovereenkomst”. De Hoge Raad heeft dat ruim uitgelegd. Het belemmeringsverbod geldt namelijk ook bij de totstandkoming van een arbeidsrelatie. Met het aangaan van een overeenkomst met een zzp’er, komt over het algemeen een arbeidsrelatie tot stand.

Concreet betekent deze uitspraak dat de detacheerder niet kan voorkomen dat zijn werknemer rechtstreeks bij de inlener gaat werken. De detacheerder kan dus geen beding opnemen in de overeenkomst met de inlener waarin hij verbiedt dat de inlener een arbeidsrelatie aangaat met de werknemer. Ook mag de detacheerder geen concurrentie- of relatiebeding in de arbeidsovereenkomst opnemen die de werknemer verbiedt een arbeidsrelatie met de inlener aan te gaan.

Redelijke vergoeding

De detacheerder kan wel met de inlener een redelijke vergoeding overeenkomen voor het geval de inlener de werknemer in dienst neemt. Deze vergoeding mag alleen de gemaakte terbeschikkingstellings-, en/of wervings-, en/of opleidingskosten bevatten plus een redelijke winstmarge. Als deze vergoeding buitensporig hoog is, kan de vergoeding alsnog gezien worden als een belemmering.

Waar moet de detacheerder nu op letten? Met het oog op de uitspraak van de Hoge Raad is het van belang dat zo’n vergoeding ook betaald moet worden wanneer de werknemer als zzp’er aan de slag gaat voor de inlener. Het beding in de overeenkomst met de inlener moet dus scherp geformuleerd worden. Uiteraard kunnen wij u daarbij helpen.

Meer weten? Neem contact met ons op.

Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!

Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!

Blog reactie

"*" geeft vereiste velden aan

Volledige naam*

Chat
1
Heeft u zakelijke vragen? Neem contact met ons op.