platformen werknemers uber

Chauffeurs van het platform Uber zijn volgens het arbeidsrecht werknemers

Innovatieve platformbedrijven delven het arbeidsrechtelijk onderspit: (ook) Uber chauffeurs zijn werknemers.

Met de komst van innovatieve platformbedrijven is het arbeidsrecht weer flink opgeschud. Met nieuwe strategieën, contractsvormen en algoritmes wisten platformbedrijven veel geld te verdienen. Hierdoor kon bepaalde (arbeidsrechtelijke) wetgeving worden ontweken. Bedrijven als Uber, Picnic, Thuisbezorgd, Deliveroo & PostNL wisten het arbeidsrecht goed op hun kop te zetten. FNV heeft op haar beurt al diverse procedures tegen dergelijke bedrijven aangespannen.

Uitspraak over de vraag of Uber chauffeurs werknemers zijn

Rechters hebben de laatste jaren al meerdere malen opgetreden tegen deze ontwijking. Nu heeft ook zeer recentelijk Uber een dergelijke zweep van de rechter gekregen. De rechtbank Amsterdam heeft namelijk geoordeeld dat de taxi-chauffeurs geen zelfstandigen zijn. Zij zijn werknemers, hebben dus een arbeidsovereenkomst en vallen onder de cao Taxivervoer. Aldus zogenoemde “schijnzelfstandigen”. In november 2020 heeft de Hoge Raad over de kwalificatie van overeenkomsten (is iets een overeenkomst van opdracht of een arbeidsovereenkomst) een belangrijke uitspraak gedaan. Definitief werd toen bepaald wezen gaat voor schijn.

Kortom, ook al hebben juristen van Uber de bedoeling gehad dat  de chauffeurs wel zzp’ers waren, de werkelijkheid is dat zij dit niet zijn. Hiervoor dienen de criteria van een arbeidsovereenkomst af te worden gegaan: de chauffeurs verrichten persoonlijke arbeid tegen beloning en moeten zich conformeren aan Uber instructies. Dat dit in het geval van Uber gebeurt via algoritme maakt dit volgens de rechtbank niet anders. Dit noemen we met een mooi woord “modern werkgeversgezag”.  

Handhaving andere platformen waar zelfstandigen werknemers zijn

FNV onderstreept nu dat actie uit Den Haag hard nodig is. De wet DBA wordt op dit moment slechts gehandhaafd. Als de wet DBA (over zzp-opdrachten) zou naleven, zou het een stuk sneller gaan volgens FNV. Aldus: to be continued.

Werkt u ook met dergelijke contracten? Wees hier dan dus wel op bedacht! Wij informeren u graag vrijblijvend over dit onderwerp. Neem hiervoor contact op met Babet via b.leenders@blue-legal.nl.

Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!

Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!

Blog reactie

"*" geeft vereiste velden aan

Volledige naam*

Chat openen
1
Vragen? Stel ze nu, wij beantwoorden ze graag!