De blauwdrukken: afspiegelen in de praktijk 5/9

Deel vier van de serie heeft de voorfase van het afspiegelen behandeld en in deze blog zal dan ook worden ingegaan op de daadwerkelijke toepassing van dit beginsel. Zoals al eerder beschreven is het afspiegelingsbeginsel voor het UWV het principe dat de leeftijdsopbouw van het personeelsbestand voor en na het reorganiseren (nagenoeg) hetzelfde moet blijven. Hoe zit dat nu precies in elkaar?

Allereerst zullen bij gedwongen ontslag de flexibele functies als eerste beëindigd moeten worden volgens reorganisatie regels. Als dit nog niet voldoende is om de boventalligheid voldoende te doen krimpen, zullen de vaste krachten aan bod komen.

Per categorie uitwisselbare functies worden vijf leeftijdscategorieën aangehouden; 15 tot 25 jaar; 25 tot 35 jaar; 35 tot 45 jaar; 45 tot 55 jaar en vanaf 55 jaar. Hier komt de peildatum weer terug. Voor de leeftijd van de personeelsleden wordt de leeftijd op het moment van de peildatum gehanteerd.

Vervolgens zal het totaal aantal noodzakelijke ontslagen als percentage verdeeld worden over de groepen. Op deze wijze blijft de leeftijdsopbouw relatief gezien hetzelfde. Binnen de groepen moet er nog een eerlijke wijze van kiezen worden toegepast. Dit wordt bereikt door binnen elke leeftijdsgroep de werknemers met het kortste dienstverband als eerste te ontslaan. Dus hoe langer een werknemer voor de onderneming werkt, hoe groter de kans is dat hij of zij kan blijven.

Het is mogelijk om af te wijken van deze methode van afspiegelen, daarover meer in de volgende blog.

Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!

Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!

Blog reactie

"*" geeft vereiste velden aan

Volledige naam*

Chat
1
Heeft u zakelijke vragen? Neem contact met ons op.