wet transparantie turboliquidatie

Wat gaat het wetsvoorstel tijdelijke wet transparantie turboliquidatie doen voor crediteuren?

In het kort

  • Turboliquidatie maakt het mogelijk dat een inactieve rechtspersoon makkelijk kan worden opgeheven.
  • Turboliquidatie kan worden uitgevoerd wanneer er geen baten meer in een onderneming aanwezig zijn.
  • In de praktijk wordt er veel misbruik van turboliquidatie gemaakt.
  • De Tijdelijke wet transparantie turboliquidatie moet dit misbruik tegengaan.

Een turboliquidatie is eigenlijk een snelle manier om een B.V., een N.V., of een andere rechtspersoon te ontbinden. Zonder dat een financiële afhandeling nodig is. Er kan een turboliquidatie worden uitgevoerd wanneer er geen baten meer in een onderneming aanwezig zijn. Dit houdt in dat de onderneming geen activiteiten meer uitvoert en ook geen bezittingen meer heeft. Turboliquidatie voorkomt dat de schulden van de rechtspersoon oplopen en maakt een uiteindelijk faillissement onvermijdelijk.

Wat houdt het in?

Turboliquidatie maakt het mogelijk dat een inactieve rechtspersoon net zo makkelijk kan worden opgeheven als dat zij is opgericht. De rechtspersoon dient in ieder geval wel enkele acties te ondernemen. De rechtspersoon zal al zijn overeenkomsten moeten opzeggen en van zijn overige (nog bestaande) baten volgens wettelijke rangorde zijn schuldeisers moeten afbetalen. Dit wordt ook wel de feitelijke vereffening genoemd. Het bestuur moet de rechtspersoon op basis van een besluit van de aandeelhouders uitschrijven bij de KvK.

In de praktijk wordt er echter wel eens misbruik gemaakt van de mogelijkheid tot turboliquidatie, aangezien schuldeisers bij deze vorm van ontbinding niet altijd kunnen controleren of de rechtspersoon daadwerkelijk geen baten meer had op het moment van ontbinding. Bovendien kan de afbetaling aan schuldeisers op basis van de wettelijke rangorde vaak niet worden gecontroleerd.

Wet transparantie turboliquidatie

De Tijdelijke wet transparantie turboliquidatie moet dit misbruik tegengaan. Op 14 maart 2023 stemde de Eerste Kamer in met een wetsvoorstel van de Tweede Kamer dat bestuurders van rechtspersonen extra financiële verantwoordingsplicht oplegt bij een turboliquidatie. Binnen 14 dagen na de turboliquidatie moeten de financiële gegevens gedeponeerd worden. De exacte datum van inwerkingtreding van de wet is nog onbekend. Daarnaast dient de rechtspersoon de jaarrekening te deponeren van het jaar voorafgaand aan het jaar waarin de rechtspersoon is ontbonden.

Ten slotte, dienen de bestuurders een beschrijving te deponeren van de oorzaak van het ontbreken van baten op het tijdstip van ontbinding. Indien mogelijk de reden waarom de schuldeisers geheel of gedeeltelijk onbetaald zijn gebleven.

Bij schulden en niet-naleving van verantwoordingsplicht kan een civielrechtelijk bestuursverbod worden opgelegd bij misbruik. Schuldeisers kunnen door deze nieuwe tijdelijke wet makkelijker inzien hoeveel baten een rechtspersoon heeft. Bovendien is het makkelijker voor hen om stappen te ondernemen wanneer er misbruik wordt gemaakt van de turboliquidatie.

Conclusie

Kortom, het doel van de wetgever is om het vertrouwen in de turboliquidatie te vergroten en toegankelijker te maken. Een rechtspersoon kan dus nog steeds ontbonden worden door turboliquidatie, maar er zullen straks meer wettelijke verantwoordings- en bekendmakingsplichten gelden.
Als rechtspersonen niet voldoen, kunnen schuldeisers inzage krijgen of kan er een bestuursverbod worden opgelegd. Voor nu zal dit wetsvoorstel Tijdelijke wet transparantie turboliquidatie zorgen voor een tijdelijke regeling van twee jaar. Het is mogelijk dat deze verlengd wordt als er de intentie is om deze permanent in te voeren.

Wilt u meer weten over dit wetsvoorstel en turboliquidatie? Of heeft u andere/ specifieke vragen over andere wetsvoorstellen of inhoudelijke kwesties, neem dan contact op met onze specialisten. Wij staan nu graag te woord!

Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!

Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!

Blog reactie

"*" geeft vereiste velden aan

Volledige naam*

Chat openen
1
Vragen? Stel ze nu, wij beantwoorden ze graag!