De wet bescherming bedrijfsgeheimen

Achter iedere succesvolle onderneming schuilt een ‘‘geheim van de smid’’. Een uniek idee, werkwijze of aanpak dat de sleutel van uw succes vormt. Als die sleutel eenmaal binnen handbereik is, wil men die niet kwijtraken aan de concurrentie. Als ondernemer wilt u uw bedrijfsgeheimen beschermen voordat uw concurrent aan de haal gaat met uw briljante idee. De Wet Bescherming Bedrijfsgeheimen (hierna: Wbb) helpt daarbij.

Waarom is de WBB in het leven geroepen?

De Wbb is gebaseerd op de Europese Richtlijn bedrijfsgeheimen uit 2016. Al jaren investeren bedrijven in heel Europa namelijk veel geld in het krijgen, ontwikkelen en toepassen van knowhow en informatie. Deze investering in intellectueel kapitaal heeft een directe positieve impact op het innovatief vermogen en de concurrentiepositie van bedrijven. Dit houdt ook in dat de spelregels in heel Europa gelijk zijn, nu de wet voortkomt uit een Europese richtlijn. Alle EU-lidstaten moeten deze namelijk invoeren.

Het negatieve gevolg van deze ontwikkeling is echter ook dat deze innovatieve bedrijven vatbaarder zijn geworden voor oneerlijke praktijken. Zeker startende ondernemingen hebben vaak niet de financiële middelen om een octrooi of patent te bekostigen om hun bedrijfsgeheimen te beschermen. Deze bedrijfsgeheimen zijn zo een ware prooi voor diefstal op de economische markt. De Richtlijn bracht zo de nodige regelgeving om doeltreffende rechtsbescherming van bedrijfsgeheimen te realiseren tegen onrechtmatig gebruik op de Europese markt.

Wat is een bedrijfsgeheim?

Een bedrijfsgeheim bestaat uit bedrijfsinformatie die voor een bedrijf heel waardevol is. Het is namelijk uw sleutel tot succes! Het is dan wel zaak dat deze informatie geheim blijft. Om in aanmerking te komen als bedrijfsgeheim moet voldaan zijn aan drie criteria:

  • De informatie is geheim in die zin dat deze niet algemeen bekend is bij personen binnen de kringen die zich gewoonlijk bezighouden met de desbetreffende soort informatie.
  • De informatie bezit handelswaarde omdat zij geheim is.
  • De informatie is door de persoon die rechtmatig daarover beschikt beschermd door redelijke maatregelen om deze geheim te houden. Denk daarbij aan geheimhoudingsbepalingen in arbeidsovereenkomsten en/of contracten met leveranciers.

U heeft een bedrijfsgeheim als dit voldoet aan bovenstaande criteria. U dan automatisch beschermd door de Wbb. Zo heeft u altijd een optie om bij de rechter een vordering in te stellen als iemand inbreuk maakt op uw bedrijfsgeheim.

Wat zien we in de praktijk?

De WBB is een krachtig instrument, maar de toepassing laat op dit moment in de praktijk nog vaak te wensen over. Wij zien dat ondernemingen niet voldoende aannemelijk weten te maken dat zij een bedrijfsgeheim bezitten.
Vaak omdat er onvoldoende maatregelen zijn getroffen om de informatie geheim te houden.

Hoe zorgt u ervoor als onderneming dat uw bedrijfsgeheimen voldoen aan de huidige wet- en regelgeving en beschermd worden door de WBB? Uw sleutel tot succes vraagt simpelweg om een krachtig slot op de deur. Een slot dat tenminste bestaat uit goed geformuleerde geheimhoudingsbepalingen in uw leveranciers- en arbeidsovereenkomsten. Ook kunt u denken aan fysieke beveiliging zoals een kluis, maar ook aan digitale beveiliging. U kunt uw systemen beveiligen met wachtwoorden, encryptie, beveiligingssoftware en u kunt gebruikmaken van een digitale kluis. Onze specialisten hebben hier de benodigde kennis voor en kunnen u uitstekend helpen en begeleiden bij het beschermen van uw bedrijfsgeheimen.


Onze specialisten kunnen u hier alles over vertellen! Heeft u aanvullende vragen, dan adviseert een van onze specialisten van ondernemingsrecht u graag. Neem contact op met +31 (0) 76 521 35 36.

Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!

Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!

Blog reactie

"*" geeft vereiste velden aan

Volledige naam*

Chat
1
Heeft u zakelijke vragen? Neem contact met ons op.