Schade als gevolg van gecancelde overeenkomsten:  Incasseren of…..? - Blue Legal

Schade als gevolg van gecancelde overeenkomsten: Incasseren of…..?

Veel ondernemers krijgen te maken met annulering van overeenkomsten. En wanneer jouw bedrijf daardoor schade lijdt zou je die graag verhalen. Maar is dat ook mogelijk.. en wenselijk?

Deze crisis heeft ondernemers met de neus op de feiten gedrukt dat verhaal van kosten, schade of gederfde winst bij annulering van een opdracht of opzegging van een overeenkomst niet in alle gevallen goed is geregeld bij overeenkomst of algemene voorwaarden. Het is daarom zinvol om de overeenkomst nader te bekijken voor afspraken omtrent aansprakelijkheid, onvoorziene omstandigheden en overmacht, alsook om de algemene voorwaarden daarop scherper in te steken. En om te bekijken of die scherpe algemene voorwaarden wel van kracht zijn door een juiste uitreiking aan de contractspartij.

Wat ga je doen in de situatie wanneer verhaal wel geregeld is en je de opdrachtgever volledig aansprakelijk kunt stellen, maar dit wellicht toch minder wenselijk is?

Deze laatste situatie had Blue Legal aan de hand in een kwestie van waarin onze cliënte door een andere partij werd ingeschakeld voor de organisatie van een groot evenement. Het evenement werd als gevolg van de overheidsmaatregelen geannuleerd, waarna de andere partij de overeenkomst met onze cliënte wilde beëindigen. De andere partij beriep zich op overmacht, maar die vlieger ging niet op. De andere partij was op basis van het contract verplicht om een aanzienlijk bedrag aan cliënt te voldoen, want in de overeenkomst was opgenomen dat bij opzegging/annulering naast de reeds gemaakte kosten ook een deel van de gederfde winst zou moeten worden vergoed. En in deze casus was dat een aanzienlijk bedrag bovenop de reeds gemaakte kosten door cliënte.

Cliënte kwam voor de keuze te staan wat te doen: Incasseren of een minnelijke regeling kiezen. Na alle opties besproken te hebben koos cliënte voor de laatste oplossing, door slecht een deel van de vordering door de andere partij te laten vergoeden onder de voorwaarde van een verlenging van de samenwerking voor de duur van vijf jaren. Hierdoor liet zij de andere partij in deze moeilijke tijden financiële ruimte, maar creëerde zij wel financiële zekerheid voor de lange termijn.

 

 

Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!

Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!

Blog reactie

"*" geeft vereiste velden aan

Volledige naam*

Chat
1
Heeft u zakelijke vragen? Neem contact met ons op.