Aansprakelijkheid van vennoot na uittreding

Vennoten in een vennootschap onder firma (vof) zijn hoofdelijk aansprakelijk voor verplichtingen van de vof.  Dat er valkuilen zitten bij het toetreden aan een bestaande vof, daarover schreef recent mijn collega Simone van Oosterhout. Maar is een uitgetreden vennoot nog aansprakelijk voor verplichtingen van de vof? Over deze vraag boog het gerechtshof Den Bosch zich.

Wat was er aan de hand?

Twee personen waren beiden vennoot in een vof. Zij hadden samen een overeenkomst gesloten met bedrijf X die hun naamsbekendheid zou vergroten. De vof is in 2009 ontbonden en deze ontbinding is ook ingeschreven in het Handelsregister. Eén van de vennoten ( A ) heeft de onderneming voortgezet als eenmanszaak. Hij bleef dezelfde naam en hetzelfde mailadres gebruiken. De facturen van X na ontbinding van de VOF bleven echter onbetaald en X besloot zowel A als zijn voormalig vennoot B in rechte te betrekken.

De kantonrechter had in eerste instantie geoordeeld dat beide vennoten de verplichting hadden om de facturen van X te voldoen. Zelfs nadat de vof was opgeheven en A verder was gegaan als eenmanszaak. B is het hier niet mee eens en gaat in hoger beroep. Hij stelt kort gezegd dat de verplichtingen zijn aangegaan na de opheffing van de vof en dat hij daarom niet meer aansprakelijk is.

Het hof overweegt dat A en B gezamenlijk aansprakelijk zijn voor verplichtingen die zijn aangegeven toen de VOF nog bestond. Zij moeten dus gezamenlijk de facturen van X betalen. Ook over de periode dat de VOF was opgehouden te bestaan. De reden hiervoor is dat de overeenkomst met X was aangegaan toen de VOF nog bestond.

Wat betekent dit in de praktijk?

Wanneer u uittreedt als vennoot van de vof, dan betekent dat niet dat u automatisch niet meer aansprakelijk bent. U zult dus in overleg moeten gaan met de schuldeisers en met de achterblijvende vennoten en duidelijke afspraken moeten maken bijvoorbeeld in de vorm van een vrijwaring.

Wilt u meer weten over uw risico’s en verplichtingen als ( uittredend ) vennoot? Neem dan contact met ons op.

Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!

Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!

Blog reactie

"*" geeft vereiste velden aan

Volledige naam*

Chat openen
1
Vragen? Stel ze nu, wij beantwoorden ze graag!