Incasso

Innen van onbetaalde facturen: Voorkomen is beter dan genezen! 1/4

Elke ondernemer ervaart met enige regelmaat de frustratie van niet betalende debiteuren. In een reeks van blogs leggen we u uit wat u daaraan kunt doen, maar ook hoe u een overeenkomst zó kunt inrichten dat u snel kunt doorpakken wanneer de debiteur niet kan óf wil betalen.

Het eerste deel van de reeks gaat over het voortraject van de overeenkomst.

Zo is het belangrijk om onderzoek te doen naar de beoogde wederpartij. Wie is er bevoegd om de overeenkomst te sluiten en waar blijkt dat uit? Het raadplegen van de gegevens in de kamer van koophandel is daarvoor de geijkte manier. Zend ook nooit een factuur aan “familie…” maar echt aan een persoon of bedrijf.

Wanneer u denkt met goed resultaat de overeenkomst af te willen sluiten, maak dan eerst een offerte waarin de te maken afspraken helder staan verwoord. Voeg bij die offerte uw eigen algemene voorwaarden, als bijlage, en verwerp -wanneer van toepassing- uitdrukkelijk de voorwaarden van de andere partij. Vraag ofwel een ondertekende offerte retour of stel een te ondertekenen overeenkomst op waarin de afspraken helder staan verwoord.

Dit lijkt heel simpel, maar wij komen in onze praktijk vaker dan ons lief is tegen dat de algemene voorwaarden, met daarin gunstige en op de klant toegespitste voorwaarden, niet van kracht zijn omdat ze niet goed zijn uitgereikt. Of dat die voorwaarden niet van kracht zijn omdat de later uitgereikte voorwaarden niet uitdrukkelijk zijn verworpen. Ofwel dat er een overeenkomst is gesloten met een niet bevoegde opdrachtgever en de goederen al de deur uit zijn.

Het is belangrijk om in de op uw bedrijf toegespitste algemene voorwaarden bepalingen op te nemen die van belang zijn voor het behoud van uw rechten of verhalen van uw vordering. Zoals bepalingen over het eigendomsvoorbehoud en retentierecht (zie blog) en overmacht (zie blog), waarbij de omschrijving van de overmacht en de gevolgen daarvan wordt bepaald. Ook opname van een bepaling over de bevoegde rechter en het toepasselijke recht (forumkeuze) zijn vaak belangrijk voor zekerstelling van rechten en een praktisch verhaal daarvan. Wanneer u in een specifieke branche opereert, kan het zijn dat het noodzakelijk is om in de algemene voorwaarden bijzondere voorwaarden en verplichtingen op te nemen voor partijen.

Kortom: voorkomen is beter dan genezen! Loop deze korte checklist af voordat u de overeenkomst sluit en laat goede algemene voorwaarden opstellen. En check onze andere blogs uit deze reeks!

Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!

Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!

Blog reactie

"*" geeft vereiste velden aan

Volledige naam*

Chat openen
1
Vragen? Stel ze nu, wij beantwoorden ze graag!