NIS2 uitdagingen en kansen

NIS2: uitdagingen en kansen voor verbeterde cyberbeveiliging in zakelijke dienstverlening

Als ondernemer staat u voor de constante uitdaging om uw bedrijf te beschermen tegen cyberdreigingen terwijl u tegelijkertijd voldoet aan steeds strenger wordende regelgeving. Met de lopende veranderingen in de wetgeving en het intreden van een nieuwe richtlijn omtrent privacy, de NIS-2 richtlijn, kan het als ondernemer vaak lastig zijn om op de hoogte te blijven van de gevolgen die hieruit voortvloeien. In onderstaande blog werpen we een blik op de Network and Information Security Directive 2 (NIS2) en onderzoeken we hoe deze richtlijn zowel uitdagingen als kansen biedt voor uw sector.

Uitdagingen van NIS2:

1. Nalevingsvereisten:

 Een grote uitdaging van de NIS2 voor zakelijke dienstverleners is het voldoen aan de strenge nalevingsvereisten. Dit vraagt een aanzienlijke investering in tijd en middelen, vooral voor kleinere bedrijven met beperkte budgetten en expertise op het gebied van cybersecurity. Deze investeringen zijn gericht op het vorderen van de bescherming van persoonsgegevens en de voorbereiding op potentiële cyberdreigingen. Ondernemers worden verwacht aan bepaalde verplichtingen te voldoen, waaronder de zorgplicht, meldplicht en registratieplicht, en hiervoor tijdig voorbereidingen te treffen.

2. Complexiteit van de Richtlijn:

NIS2 is een complexe richtlijn met verschillende voorschriften en vereisten die voor sommige bedrijven moeilijk te begrijpen zijn. Het interpreteren van de richtlijn en het vertalen ervan naar concrete acties vormt een uitdaging, vooral voor organisaties zonder gespecialiseerde juridische of compliance-teams. In de praktijk is het namelijk nog lastig om goede maatregelen die treffen die erop doelen om de cyberbeveiliging te behouden en de eisen van de richtlijn hierin terug te laten komen.

Kansen van NIS2:

1. Verbeterde cyberbeveiliging:

Ondanks de uitdagingen biedt NIS2 ook kansen voor zakelijke dienstverleners om hun cyberbeveiligingsmaatregelen te verbeteren. Door te voldoen aan de richtlijn versterken bedrijven hun systemen en processen, waardoor ze beter beschermd zijn tegen cyberaanvallen en datalekken. Hierdoor gaan zij met een gerust hart te werk en wordt gevoelige informatie, zoals persoonsgegevens, makkelijker verwerkt. Bij het voldoen aan de verplichtingen, hoeft een bedrijf niet zo snel zorgen te maken over (de gevolgen van) cyberdreigingen.

2. Competitief voordeel:

Bedrijven die proactief voldoen aan NIS2 en een hoog niveau van cyberbeveiliging handhaven, behalen een competitief voordeel ten opzichte van hun concurrenten. Klanten en partners zijn steeds vaker op zoek naar bedrijven die kunnen aantonen dat ze de veiligheid van hun gegevens serieus nemen. Een goede cyberbeveiliging straalt klantbetrouwbaarheid uit, wat de markt vordert voor het bedrijf en de imago versterkt.

Conclusie: het valt mee, maar moet wel geregeld worden!

Kortom, de implementatie van de NIS2 richtlijn brengt uitdagingen met zich mee voor zakelijke dienstverleners, terwijl het ook kansen biedt aan bedrijven om de cyberbeveiliging te verbeteren en een competitief voordeel te behalen. Het is belangrijk voor bedrijven om de richtlijn serieus te nemen en proactief stappen te ondernemen om eraan te voldoen. Het direct aangaan van de uitdagingen van NIS 2 biedt vele mooie gelegenheden voor bedrijven om veranderingen toe te passen en effectieve maatregelen te treffen, maar hier moet uiteraard de stap gezet worden door bedrijven zelf.

Blijkt het toch lastig te zijn om deze uitdagingen als zakelijke dienstverlener aan te gaan? Bij Blue Legal hebben wij specialisten gereed staan die vragen over de NIS 2 kunnen beantwoorden of simpelweg een kijkje kunnen nemen bij de voorbereidingen van uw bedrijf.

Weten hoe wij u kunnen helpen met de implementatie van de NIS2? Neem dan gerust contact op met een van onze specialisten +31 (0) 76 521 35 36.

Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!

Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!

Blog reactie

"*" geeft vereiste velden aan

Volledige naam*

Chat openen
1
Vragen? Stel ze nu, wij beantwoorden ze graag!