NIS2

Digitale veiligheid: de NIS2 geldt ook voor u!

De digitale infrastructuur is de ruggengraat van de moderne economie. Met de toenemende cyberdreigingen is het essentieel voor bedrijven om hun netwerk- en informatiesystemen te beveiligen. Hier komt de NIS2-richtlijn om de hoek kijken, een belangrijke EU-wetgeving die zich richt op het verhogen van de cyberbeveiliging binnen de EU. Hieronder leest u de ‘basics’ over de NIS2-richtlijn.
Op 25 januari geven wij van 8:30 tot 10:00 een online kennissessie waar wij meer in zullen gaan op de vereisten die gaan voortvloeien uit de NIS2 richtlijn, de omzetting van deze richtlijn naar Nederlandse wetgeving en de impact hiervan op uw organisatie/ en implementatiestrategieën. Ook bent u vrij om tijdens de sessie vragen te stellen. Aanmelden kunt u nu nog doen!

Ook in het MKB

De richtlijn geldt niet alleen voor de grote ondernemingen in Nederland die ‘vitaal’ zijn voor de Nederlandse economie, maar ook voor hun toeleveranciers. En daarmee zullen dus ook veel MKB-bedrijven er mee te maken krijgen. U zult worden overspoeld met adviezen en offertes. De ene nog mooier en duurder dan de ander. Zo ingewikkeld is het echt niet, helemaal niet als u op tijd begint én het goed aanpakt vanaf de basis. En daar kunnen onze experts u bij helpen. In deze blog verkennen we wat NIS2 inhoudt voor uw bedrijf en hoe u zich effectief kunt voorbereiden op de implementatie ervan.

NIS2, wat!?

NIS2 vereist dat bedrijven in kritieke sectoren, zoals energie, vervoer, bankwezen, en gezondheidszorg, passende technische en organisatorische maatregelen nemen om de risico’s van cyberaanvallen te beheersen. Dit omvat het implementeren van incidentresponsplannen, het melden van ernstige incidenten aan nationale autoriteiten, en het naleven van nationale toezichtregels. Dezelfde eisen worden ook gesteld aan hun toeleveranciers.

Praktische aanpak

Het voorbereiden op NIS2 vereist een gestructureerde aanpak:

  • Maak een grondige risico analyse. Identificeer eventuele lacunes in uw huidige beveiligingsinfrastructuur, in vergelijking met de vereisten van NIS2.
  • Ontwikkel een beveiligingsbeleid: Dit moet aspecten van risicobeheer, incidentrespons, en continue monitoring omvatten.
  • Bewustwording: train uw personeel: Zorg ervoor dat uw medewerkers zich bewust zijn van cyberbeveiligingsrisico’s en train ze in best practices.
  • Stel een incidentresponsplan op: Bereid een gedetailleerd plan voor voor het geval van een cyberaanval of een beveiligingsincident.
  • Compliance & Budget: Zorg voor budget! Veel van dit werk kan intern plaatsvinden, maar investeringen in mensen, middelen en ondersteuning zijn ontontbeerlijk.

Het belang van compliance bij de NIS2

Compliance met NIS2 is niet alleen een wettelijke verplichting, maar biedt ook zakelijke voordelen. Een robuust beveiligingsbeleid kan het vertrouwen van klanten en partners versterken en uw bedrijf beschermen tegen de financiële en reputatieschade die een cyberaanval kan veroorzaken.

Kansen

De NIS2-richtlijn brengt nieuwe uitdagingen maar vooral ook kansen voor bedrijven. Door proactief te werk te gaan en te voldoen aan de eisen, kunt u niet alleen voldoen aan de wettelijke verplichtingen, maar ook sterker en veerkrachtiger reageren op de vraag van uw klanten en prospect: U bent immers wel klaar. Dat is straks in offertes en aanbestedingen van cruciaal belang.

Begin vandaag nog met uw voorbereiding op NIS2. Neem voor meer gedetailleerd advies of ondersteuning contact op met onze cyber specialisten.

Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!

Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!

Blog reactie

"*" geeft vereiste velden aan

Volledige naam*

Chat
1
Heeft u zakelijke vragen? Neem contact met ons op.