de vertrouwenspersoon

Nieuw in 2024: de vertrouwenspersoon & Blue Service

Werkgevers opgelet: per 1 januari 2024 is een nieuwe wet van kracht, gericht op het versterken van sociale veiligheid binnen de werkomgeving. Deze wet, die bedrijven met meer dan 10 werknemers verplicht stelt tot het aanstellen van een vertrouwenspersoon, wil de mogelijkheid bieden aan elke werknemer om vertrouwelijk om te gaan met ongewenste situaties op de werkvloer. Ergens is het natuurlijk triest dat dit nodig is, maar uit onderzoek blijkt dat er grote behoefte aan is.

De noodzaak van de wet

Deze wetgeving is tot stand gekomen omdat is gebleken dat, ondanks dat veel bedrijven reeds vertrouwenspersonen hebben, er aanzienlijke verschillen zijn in hun functieomschrijving, professionaliteit en effectiviteit. Te veel verschillende toepassingen dus. Daarnaast is de positie van interne vertrouwenspersonen zonder wettelijke bescherming kwetsbaar voor druk vanuit het management of leidinggevenden. Wij zagen in de praktijk een wirwar van aanbieders, die vaak zonder goede borging en regelingen maar ‘wat aanrommelden’.

Onze oplossing!

Daarom bieden wij onze klanten de mogelijkheid om de rol van Vertrouwenspersoon professioneel door onze specialisten te laten uitvoeren. Wij zorgen dan voor de benodigde documenten, communicatie en rapportages zodat u niet alleen aan de regels voldoet, maar ook een positief signaal aan uw medewerkers afgeeft. Ook kunnen wij de communicatie met OR etc. verzorgen.

De benodigde verplichtingen voor werkgevers

Na de implementatie van deze wet zijn werkgevers met meer dan 10 werknemers verplicht een interne of externe vertrouwenspersoon aan te stellen. Deze persoon is verantwoordelijk voor de ondersteuning, advisering en indien nodig doorverwijzing van werknemers naar gespecialiseerde hulp. Ook moet de vertrouwenspersoon eventuele problemen in het beleid identificeren en hierover advies geven aan de werkgever, ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging.

Rol van de ondernemingsraad en personeelsvertegenwoordiging

Het is belangrijk te beseffen dat het advies van de vertrouwenspersoon niet vrijblijvend is. Werkgevers dienen ‘adequaat en tijdig’ te reageren op dit advies en eventuele afwijkingen te verantwoorden. De vertrouwenspersoon is bovendien verplicht jaarlijks verslag te doen van bevindingen aan de betrokken partijen, wat zorgt voor een helder en actief betrokken takenpakket. Het wetsvoorstel verleent de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging expliciet instemmingsrecht bij de aanstelling van de vertrouwenspersoon.

Deskundigheid en bescherming van de vertrouwenspersoon

Ondanks dat de wet geen expliciete opleidingseisen voor de vertrouwenspersoon stelt, is het de verantwoordelijkheid van de werkgever om in de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) te bewijzen dat de vertrouwenspersoon over de vereiste deskundigheid en ervaring beschikt. Ook de garantie van voldoende tijd en de bescherming van vertrouwelijkheid vallen hieronder. Verder zal de vertrouwenspersoon in de toekomst dezelfde bescherming tegen ontslag krijgen als leden van de ondernemingsraad, wat hun positie versterkt.

Aan de slag! Regelen!

Voor werkgevers impliceert dit een verhoogde verantwoordelijkheid en de noodzaak tot het implementeren van concrete maatregelen om aan deze wettelijke vereisten te voldoen.

Wij kunnen deze rol als onafhankelijke partij professioneel invullen. Wij doen dit al voor veel meer organisaties als uitbreiding van de Legal Service. Die overigens nog veel meer services bevat die het uw organisatie makkelijker maken! We vertellen u er graag meer over!

Neem contact met onze specialisten als u meer vragen heeft over onze service. Onze specialisten staan klaar om uw vragen te beantwoorden.

Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!

Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!

Blog reactie

"*" geeft vereiste velden aan

Volledige naam*

Chat
1
Heeft u zakelijke vragen? Neem contact met ons op.