Elke werknemer heeft recht op vakantiedagen. Wettelijk gezien heeft een werknemer recht op minimaal 20 vakantiedagen per jaar, maar meestal heeft een werknemer nog een paar dagen extra. Gemiddeld heeft een werknemer in Nederland 25 vakantiedagen. Het kan vóórkomen dat een werknemer bij het einde van zijn arbeidsovereenkomst te veel vakantiedagen blijkt te hebben opgenomen. Zeker bij korte dienstverbanden of bij opzeggingen halverwege het jaar, gebeurt dit vaker. In deze blog bespreken we de vraag of deze te veel opgenomen vakantiedagen verrekend mogen worden.
Opbouw vakantie
Een werknemer heeft in januari niet direct beschikking over het volledige aantal vakantiedagen over het gehele kalenderjaar. Per gewerkt uur bouwt de werknemer een recht op vakantie, dus vakantiedagen op. Pas als de werknemer een heel kalenderjaar gewerkt heeft, is het volledige recht op vakantie opgebouwd over het achterliggende jaar. Er wordt dus vaak een voorschot genomen op de vakantiedagen, bijvoorbeeld wanneer een werknemer nog maar kort in dienst is en alsnog al met vakantie gaat. Zijn vakantiedagen moeten dan namelijk nog opgebouwd worden, maar hij neemt ze alvast. Indien hij dan voor het einde van het kalenderjaar opzegt, heeft hij zijn vakantiedagen nog niet volledig opgebouwd en kan het zo zijn dat hij al meer vakantie heeft opgenomen dan dat hij heeft opgebouwd.
Recht op vakantie
Het is niet uitdrukkelijk in de wet geregeld, maar de werkgever is niet verplicht om mee te werken aan vakantie, als dat een negatief vakantiedagensaldo oplevert. Op dat moment wordt er nog geen recht op vakantie verleend, terwijl er toch loon wordt betaald.
Een tekort op vakantiedagen komt meestal voor rekening van de werkgever. De rechtspraak oordeelt wisselend, maar er is geen wettelijke grondslag die de werkgever het recht geeft om de vakantiedagen te verhalen op de werknemer bij de eindafrekening. Sommige rechters oordelen dat een werknemer teveel opgenomen vakantiedagen niet hoeft te vergoeden, omdat er geen wettelijke grondslag bestaat. Alleen indien er van tevoren met de werknemer is overeengekomen dat de te veel opgenomen vakantiedagen verrekend mogen worden, werd dit geaccepteerd. Andere rechters vinden dat er wel een wettelijke grondslag is voor de vergoeding door de werknemer door teveel opgenomen vakantiedagen.
Andersom is er namelijk wel een wettelijke grondslag voor de werknemer. Een werknemer heeft namelijk recht op uitbetaling van het positieve saldo aan vakantiedagen aan het einde van de arbeidsovereenkomst. Vakantiedagen die dus nog niet zijn opgenomen, maar wel zijn opgebouwd, moeten in loon betaald worden aan de werknemer. Sommige rechters nemen dus reflexwerking aan van deze bepaling. Wat ervoor zorgt dat er dus ook terugbetaald dient te worden als er te veel vakantiedagen zijn opgenomen. Maakt de werkgever geen melding van een dreigend te kort door een op te nemen vakantie? En/of worden er geen afspraken gemaakt over wat er gebeurt met een tekort aan vakantiedagen als de werknemer vertrekt. Dan blijft de werkgever daar toch meestal mee zitten, blijkt uit de rechtspraak.
Oplossing
Er is echter wel een oplossing en deze is misschien simpeler dan je zou denken. Het beste wat je kan doen is afspraken maken! In het vakantiereglement kan een bepaling opgenomen worden waarbij teveel opgenomen vakantiedagen verrekend mogen worden bij een eindafrekening, wat een werkgever kan helpen. Omdat hierover niks in de wet is geregeld, is dit ook niet in strijd met de wet en mag dit dus worden opgenomen. Helemaal een garantie op succes is dit ook niet volledig, maar het geeft al een basis. Het blijft het beste om een werknemer te waarschuwen in die gevallen waarin een tekort dreigt en dan afspraken te maken of desnoods de vakantie te weigeren. Het is altijd goed om te blijven communiceren met werknemers, om discussies of geschillen te voorkomen.
Vraagt u zich af hoe u dit het best kan regelen met uw werknemers en wilt u graag dat er meegekeken wordt naar uw vakantiereglement, schroom dan niet om onze specialisten een berichtje te sturen. Zij staan graag voor u klaar met de benodigde kennis en ervaring.
Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!
Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!
Blog reactie
"*" geeft vereiste velden aan