Talent behouden? Kies voor de (nieuwe) vormen van werknemersparticipatie!

De laatste tijd komt er steeds meer aandacht voor nieuwe, flexibele, vormen van beloning. Iedereen kent de arbeidsrechtelijke term “bonus”, maar wist u dat er nog een hoop andere mogelijkheden bestaan om medewerkers te belonen? Daarbij denk je al snel aan aandelen, maar er bestaan meer opties. Ook betaling in cryptovaluta is tegenwoordig gebruikelijk. In deze blogserie staan we stil bij de meest bekende vormen van werknemersparticipatie en hun voor- en nadelen. Twijfelt u of u met dergelijke constructies wilt gaan werken? Lees dan verder.

Motivatie voor werkgevers

In onze praktijk merken wij dat in het huidige economische klimaat steeds meer werkgevers de noodzaak voelen om talent aan te trekken, maar vooral ook te behouden. Dit is vooral het geval bij startende bedrijven (start-ups) en werkgevers in de technische- en/of ICT-sector, maar ook binnen andere sectoren zijn werkgevers hier druk mee bezig. Met alleen een hoog salaris bent u er als werkgever al vaak niet meer bij deze medewerkers.
Nee, deze werknemers willen graag ook participeren binnen uw bedrijf. Medewerker(s) hebben uiteindelijk een intrinsieke en extrinsieke motivatie. Vroeger legden werkgevers vooral de nadruk op de extrinsieke motivatie (het ‘harde’ geld/salaris), tegenwoordig blijkt uit steeds meer onderzoeken dat de intrinsieke motivatie van werknemers om voor het bedrijf te willen – en ook te blijven – werken vaak belangrijker is. Betrokkenheid en verantwoordelijkheid bij de organisatie zijn daarbij kernelementen. Iets wat je met enkel het toekennen van een hoog salaris minder snel bereikt.

Waarom werknemersparticipatie?

Door middel van werknemersparticipatie krijgen werknemers een sterke prikkel om zich voor 100 % voor het bedrijf in te zetten. Dit omdat zij mee kunnen delen in het succes van het bedrijf en vaak ook hun eigen geld in het bedrijf zit en zij van dit eigen geld, meer geld kunnen maken. Allemaal voordelen van werknemersparticipatie. Als werkgever kun je op deze wijze medewerkers – voor langere tijd binden aan uw bedrijf en een incentive geven tot het leveren van prestaties op de lange termijn. Daarbij komt dat een hoog salaris als werkgever aanbieden ook hoge kosten (‘cash out’) voor het bedrijf betekent. Voordelen voor de werkgever én de werknemer dus!

Bent u het erover uit? Wilt u uw medewerker(s) laten participeren in uw bedrijf? Ga dan goed na wat het doel van de werknemersparticipatie is en kijk vervolgens naar de juridische vormgeving en de fiscale uitwerking hiervan.

Vormen van werknemersparticipatie

Op grond hiervan komen een aantal vormen van werknemersparticipatie in aanmerking, die wij zullen behandelen in deze blogserie. Om te bepalen voor welke vorm u uiteindelijk kiest is het belangrijk na te gaan wat uw voorkeurswijze van de fiscale behandeling is. Ook moet u goed nagaan of u juist wel of juist niet wilt dat de medewerker(s) stem- en/of vergaderrechten ontvangen.  

Voor werkgevers is het verder van belang het risico te beperken dat werknemers participaties als een vaststaande arbeidsvoorwaarde gaan beschouwen waarop op enig moment aanspraak kan worden gemaakt. Dit kan worden beperkt door hieromtrent bepalingen in de arbeidsvoorwaardenregeling (zoals het personeelshandboek of de arbeidsovereenkomst zelf) op te nemen.

De komende tijd zullen we u meenemen in de verschillende vormen van werknemersparticipatie. Mocht u tussendoor vragen hebben staat onze Arbeidsrecht team altijd voor u klaar.

Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!

Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!

Blog reactie

"*" geeft vereiste velden aan

Volledige naam*

Chat openen
1
Vragen? Stel ze nu, wij beantwoorden ze graag!