Discussies over meerwerk komen vaak voor in de bouwsector. Hoe kunt u deze vermijden? Ter bescherming van de opdrachtgever is in de wet geregeld dat een aannemer niet zonder meer een additionele prijs mag rekenen voor verricht meerwerk. In deze blog vertellen wij u meer over meerwerk in de bouw en hoe u de discussies kunt vermijden.
Verboden afspraken in de markt
Contractsvrijheid is een belangrijk rechtsbeginsel in Nederland. Die vrijheid is echter niet ongelimiteerd en zijn er ook bepaalde afspraken verboden. In deze blog zullen wij ingaan op de verboden afspraken in de markt. Het gaat hierbij om afspraken die de concurrentie (potentieel) kunnen beperken.
Een wilsgebrek in de overeenkomst
De hoofdregel is dat er in een overeenkomst niet terug gekomen kan worden op de gemaakte afspraken. Er zijn echter enkele uitzonderingen. Eén uitzondering is een overeenkomst die tot stand is gekomen met een wilsgebrek.
Out of the Blue – De aanhouder wint!
Blue Legal blinkt uit, en dit delen wij graag met jullie. Zo hebben wij vorige week groen licht gekregen op de zwarte lijst-aanvraag die wij voor een cliënte hebben begeleid. Onze cliënte is een belangrijke belangenbehartiger die zich inzet voor ondernemers die geconfronteerd worden met criminaliteit. Lees er in deze blog meer over!
Overgangsregeling Franchisewet bijna over tijd
Uw franchiseovereenkomst is toe aan vernieuwing! Anderhalf jaar geleden is de nieuwe Franchisewet in werking getreden. De Franchisewet heeft ook implicaties voor bestaande franchiseovereenkomsten van voor 1 januari 2021. De bestaande franchiseovereenkomsten dienen voor 1 januari 2023 aangepast te worden. Na die datum dienen alle franchiseovereenkomsten aan de Franchisewet voldoen.
Wet Veiligheidstoets investeringen, fusies en overnames (Vifo): gevolgen voor de overnamepraktijk
Het wetsvoorstel Vifo is vorig jaar mei afgedaan als hamerstuk door de Eerste Kamer en zal per 1 juni 2023 in werking treden. Hiermee wordt er beoogd een veiligheidstoets te bieden voor risico’s voor de nationale veiligheid die kunnen ontstaan door activiteiten zoals investeringen, fusies en overnames.
Prijswijzigingen, kan dat zomaar?
Wordt uw bedrijf geconfronteerd met leveranciers die de prijzen wijzigen naar aanleiding van de vele veranderingen in de wereld? Dan bent u vast benieuwd of dat zomaar kan en mag! Sirin Al Moubarak vertelt u er graag over in dit blog.
De Sanctiewetgeving: wat betekent het voor u?
Sinds kort zijn er door de Oekraïnecrisis sancties ingesteld tegen Rusland. Maar wat houdt de sanctiewetgeving in? Wat zijn de gevolgen als u deze sancties niet volgt? Hoe voorkomt u dit? Lees het in dit blog van specialist ondernemingsrecht Sirin.
Internationaal Contracteren en de Rechtskeuze.
Partijen hebben bij het aangaan van contracten een zekere contractsvrijheid. Als partijen in verschillende landen gevestigd zijn, kunnen zij zelf beslissen welk recht van toepassing is op het contract. Dit noemen we de rechtskeuze. Bedrijven die regelmatig internationaal contracteren weten dat de onderhandeling over de rechtskeuze soms lastig kan zijn. In dit blog over internationaal contracteren en de bijbehorende rechtskeuze, vertelt specialist ondernemings- en contractenrecht Sirin al Moubarak u er alles over.
De voordelen van een RvA (Raad van Advies) binnen uw onderneming
Soms kan het instellen van een RvA voordelen hebben voor uw onderneming, maar soms ook nadelen. Welke dat zijn leest u in dit artikel.