Het kan zo zijn dat u niet tevreden bent over het functioneren van één (of meerdere) van uw medewerkers. Wat doet u in dan zo’n geval? Biedt u een verbetertraject aan? Op deze vraag bestaat slechts één correct antwoord: actie ondernemen!
Ontslag van een zieke werknemer: kan het zomaar?
Indien u een zieke werknemer wilt ontslaan zijn er diverse aandachtspunten. Wat kan en mag er nou eigenlijk? In deze blog zetten we kort de verschillende hoofdlijnen uiteen die als uitgangspunt gelden bij het ontslag van een zieke werknemer.
Werktijdverkorting, of toch deeltijd-ww?
Weet u het nog? Die regeling, die vroeger de deeltijd-WW werd genoemd, wordt sinds 1 oktober 2021 de werktijdverkorting genoemd. Wat houdt deze regeling in en wanneer kunt u er als werkgever aanspraak op maken? Onze specialist Margot vertelt u alles ins & outs in deze blog.
Nieuwe wet betaald ouderschapsverlof: wat verandert er?
Per 1 augustus 2022 treedt een nieuwe wet in werking: de Wet betaald ouderschapsverlof. De achterliggende gedachte van de nieuwe wet is de implementatie van een Europese richtlijn in Nederlands recht die de verhouding tussen werk- en privéleven wil verbeteren.
De directeur: opdrachtnemer of werknemer?
Wanneer is een directeur nou wel of geen werknemer? Wanneer wordt er gesproken van een arbeidsovereenkomst of een overeenkomst van opdracht? Margot vertelt u er alles over aan de hand van een recentelijke uitspraak.
Blog 5 – Geldt er een verzekerplicht voor de werkgever?
Als een werknemer schade lijdt tijdens werktijd is in veel gevallen de werkgever aansprakelijk en moet dit vergoeden. Maar geldt er dan ook een verzekerplicht? En wat als uw werknemers deelnemen aan het verkeer? Specialist Babet vertelt het u in dit blog.
Het concurrentiebeding: de belangrijkste punten.
We zien in de praktijk dat een werkgever niet altijd in actie komt als een werknemer naar de concurrent vertrekt. En dat terwijl er een concurrentiebeding is overeengekomen. ‘Het concurrentiebeding sneuvelt altijd bij de rechter’, is bijvoorbeeld een misverstand wat leeft bij de werkgever. Een concurrentiebeding wordt om die reden soms niet opgenomen in een arbeidsovereenkomst. Of alleen voor tijdens het dienstverband en niet na het einde hiervan. Of – ook onhandig – alleen een concurrentiebeding voor na het dienstverband. Een werkgever komt met een vraag over een ex-werknemer die bij de concurrent is gaan werken. Ook is hij de klanten actief aan het benaderen. Dan blijkt vaak dat betere kennis van het concurrentiebeding nuttig was geweest. Veel ellende had men kunnen voorkomen.
Deel 1: Bestuurdersaansprakelijkheid bij bedrijfstakpensioenfondsen
Iedere werkgever is verplicht om pensioen voor zijn werknemers te regelen. Dit houdt in dat de werkgever iedere maand premie aan de pensioenuitvoerder betaalt, waarna de pensioenuitvoerder na pensionering het pensioen uitkeert aan de werknemer. Hoe dit precies zit, legt onze specialist pensioenrecht u in dit blog uit.
Afspraken maken om elkaars personeel niet weg te kapen: mag dat?!
De krapte op de arbeidsmarkt is enorm en voor veel werkgevers is de werving een steeds groter probleem. Om wegkapen van elkaars personeel te voorkomen maken sommige werkgevers en werkgeversorganisaties afspraken over het niet werven of in dienst nemen van elkaars personeel en daar vindt de ACM wat van.
Wet implementatie transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden: niets nieuws onder de zon!
Vanaf 1 augustus 2022 komen er nieuwe EU-richtlijnen voor arbeidsvoorwaarden. Op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen? Lees dan dit blog van arbeidsrecht specialist Margot Verhoeven.