Betalingstermijn grote ondernemingen verkort

Per 1 juli 2022 is door middel van een wetswijziging de betalingstermijn die grote ondernemingen in acht moeten nemen tegenover het MKB verkort van 60 naar 30 dagen.

Deze wetswijziging zorgt er voor dat grote ondernemingen in hun handelsrelatie met het MKB een betaaltermijn van ten hoogste 30 dagen kunnen afspreken. Wanneer een onderneming meer dan 250 werknemers heeft, of een jaaromzet van meer dan 50 miljoen euro heeft en het jaarlijks balanstotaal meer dan 43 miljoen euro bedraagt, wordt deze aangemerkt als een grote onderneming. Partijen kunnen door deze wetswijziging geen langere betaaltermijn meer afspreken dan 30 dagen, omdat een langere betaaltermijn nietig (wettelijk ongeldig) is. Dit betekent dat er dan van rechtswege alsnog een betaaltermijn van 30 dagen geldt. Op het moment dat een grote onderneming toch langer de tijd neemt om te betalen, is zij vanaf de dag van overschrijding de wettelijke handelsrente verschuldigd. Deze handelsrente is nog vijf jaar later te vorderen, dus dit hoeft niet gelijk gedaan te worden. Een MKB-onderneming kan dus ook veel later alsnog de wettelijke handelsrente vorderen. Dit kan slim zijn op het moment dat een MKB-onderneming liever de zakelijke relatie goed wil houden en dus nog niet de wettelijke handelsrente wil vorderen. Er zit dus ook wel degelijk een sanctie aan voor de grote ondernemingen, die deze bedrijven liever zullen willen vermijden.  

Waarom is deze wetswijziging doorgevoerd?

De nieuwe regel is in het leven geroepen ter bescherming van het MKB. MKB-ondernemingen bevinden zich vaak in een afhankelijke relatie tot grote ondernemingen, waardoor de onderhandelingspositie niet gelijkwaardig is. Dit zorgt er voor dat ze vaak moeten instemmen met betalingstermijnen die langer zijn dan zij zelf wensen. Tijdens de coronacrisis is deze afhankelijke positie steeds zichtbaarder geworden, omdat sommige grote ondernemingen eenzijdig de afgesproken betalingstermijnen aanpasten. Dit zorgde bij MKB-ondernemingen tot financiële problemen en tot kopzorgen.

Voor wie en wanneer geldt deze wettelijke regel?

Deze wetswijziging geldt voor grote ondernemingen die in de hoedanigheid van afnemer een overeenkomst gesloten hebben met een MKB-onderneming in de hoedanigheid van leverancier. Tussen grote ondernemingen of MKB-ondernemingen onderling geldt deze regel dus niet, omdat er daar geen sprake is van een ongelijkwaardige onderhandelingspositie. Omdat de regel op 1 juli 2022 is ingegaan, betekent dat dat alle overeenkomsten die daarna gesloten worden een betalingstermijn van maximaal 30 dagen mag bevatten. Bestaande overeenkomsten kunnen nog tot één jaar na inwerkingtreding aangepast worden. Maar vanaf 1 juli 2023 zal toch echt in alle overeenkomsten een betalingstermijn van maximaal 30 dagen afgesproken en vastgelegd moeten zijn.

Let dus goed op als MKB-onderneming dat er bij het aangaan van overeenkomsten een betalingstermijn van maximaal 30 dagen wordt afgesproken. Wil de grote onderneming een langere betalingstermijn afspreken, weet dan dat deze afspraak wettelijk nietig is en dat er alsnog een betalingstermijn van 30 dagen geldt. Vergeet ook niet dat u dus wettelijke handelsrente mag vorderen op het moment dat een grote onderneming deze 30 dagen overschrijdt! Op dit moment bedraagt de wettelijke handelsrente 10,5%.

Bent u een grote onderneming? Ook dan is het verstandig om uw bestaande overeenkomsten na te lopen en te beoordelen of deze aangepast moeten worden. Let altijd goed op de betalingstermijn van maximaal 30 dagen, want voor u het weet bent u verplicht de wettelijke handelsrente te betalen. Uw MKB-leverancier kan die wettelijke handelsrente tot 5 jaar later nog van u vorderen.

Hulp of advies nodig? Onze specialisten denken met u mee, een telefoontje kost niets! Blue Legal denkt graag met u mee.

Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!

Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!

Blog reactie

"*" geeft vereiste velden aan

Volledige naam*

Chat
1
Heeft u zakelijke vragen? Neem contact met ons op.