Out of the Blue |  Gut Ding braucht Weile. - Blue Legal

Out of the Blue | Gut Ding braucht Weile.

Een out of the blue over haastige spoed en hard van stapel lopen in overnames.

De verkoop van en bedrijf is spannend. Minstens even spannend als de aankoop van een bedrijf, of dat nu via een aandelentransactie of via een activa/passivatransactie is. In de aanloop naar het zetten van de krabbels, dienen er wat valkuilen ontweken te worden.

Laat u niet verblinden door hetgeen u aan de buitenkant ziet of wordt voorgespiegeld. Zorg voor een nuchter klankbord in de eigen achterban, om te voorkomen dat uw enthousiasme leidt tot onvoldoende doordachte beslissingen. 

Voor beide kanten, de potentiële koper en de aspirant-verkoper, geldt dat haastige spoed niet raadzaam is, zeker wanneer een dergelijk onderhandelingstraject voor de eerste keer wordt ingegaan. Een nachtje slapen over zaken die zorg en aandacht nodig hebben, is zeker geen sinecure. Het is nooit een goede zet té snel bepaalde toezeggingen te doen en in het voortraject naar een overname toe geldt dat eens te meer. Goede raad is ook belangrijk. Bedenk dat bij een zorgvuldige overname advies van accountant, fiscalist en jurist geen zinloze investeringen zijn!

Bedenk dat ook een LOI (de intentieverklaring) al bepalingen kan inhouden waaraan je als contractspartij gebonden kunt zijn, soms met verstrekkende gevolgen. Denk bijvoorbeeld aan een geheimhoudingsverklaring met een daaraan gekoppeld boetebeding. Intentieverklaringen bevatten vaak vergaande verplichtingen en leggen vaak al zaken vast die daarna niet meer voor onderhandeling vatbaar zijn. Laat staan dat je de onderhandelingen na ondertekenen nog zomaar kunt afbreken, zonder schadeplichtig te worden. Dus bezint, eer gij de handtekening onder een intentieovereenkomst zet! 

Raffel ook het due diligence onderzoek niet af en bedenk dat zowel koper als verkoper daarbij verplichtingen in de vorm van onderzoeks- en mededelingsverplichtingen hebben. Een due diligence onderzoek dient zorgvuldig te worden gedaan en de juiste informatie moet volledig worden verstrekt. Gut Ding braucht Weile, zoals de Fransen zeggen (dit voor de oplettende lezer). 

Het overnamecontract bevat vele bepalingen en bijlagen die van grotere of mindere betekenis zijn. Zorg dat u als koper of verkoper goed begrijpt wat u overeenkomt en dat u dus ook de gevolgen kunt overzien. Soms is daar wat meer tijd voor nodig. Neem die tijd die u nodig heeft om een overwogen beslissing te nemen en laat u niet forceren tot het nemen van die beslissingen door een contractpartij die haast heeft.

In de slotfase van de deal buitelen de ontwikkelingen over elkaar heen. Zorg dat u voor het zover is, alles in alle rust heeft voorbereid en besloten! 

Heeft u vragen over dit onderwerp? Neemt u gerust contact op!

Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!

Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!

Blog reactie

"*" geeft vereiste velden aan

Volledige naam*

Chat
1
Heeft u zakelijke vragen? Neem contact met ons op.