Out of the Blue – De aanhouder wint!

Ons team vol specialisten heeft niet alleen heel veel kennis en ervaring, maar ook heel veel doorzettingsvermogen, tact, en geduld. En dat was nodig ook… Onze klant had een hele mooie, unieke dienst ontwikkeld. De eerste klanten stonden te trappelen, IT-technisch was het al ingeregeld, de contracten waren top, kortom alles was klaar voor de start…

Juridische uitdaging

Maar; onderdeel van de nieuwe dienst van onze klant was het gebruik van een Zwarte Lijst. En, daarvoor is de toestemming van de Autoriteit Persoonsgegevens nodig. Die is, toch wel terecht in deze tijd, heel kritisch, kampt met groot personeelstekort en alles wat de Autoriteit Persoonsgegevens doet wordt heel kritisch naar gekeken. Helemaal als wij, zoals nu, met een aanvraag komen die anders is dan alle andere zwarte lijsten waarvoor eerder een vergunning is afgegeven.
Dus dat zorgvuldigheid voorop staat, begrijpen wij volkomen. Maar dat werkelijk elke specialist, IT, afdeling en de hoogste bestuurders zich tot op heel klein detailniveau erbij betrokken werden, dat maakte dat het wel heel erg lang duurde. Ook het geduld van onze klant werd zwaar op de proef gesteld.

Doorzetten

Kijk, als niche-kantoor met bevlogen specialisten (door buitenstaanders ook wel ‘Legal nerds’ genoemd…), kunnen we inhoudelijk helemaal los gaan op dit soort high-end zaken, maar voor de klant is dat natuurlijk anders; die wil verder, en snel ook! Met veel teamwork van onze specialisten, en samen met de klant hebben we met veel tact, overleg-momentjes, alternatieve teksten, geduld, meedenken en voorstellen zijn we tijdens zo’n zaak dan ook druk aan het samenwerken. Wat dan leidt tot een goede samenwerking. Vuurwerk & Champagne!

Resultaat!

Maar waar ging het nou eigenlijk om, hoe heet die bijzondere dienst, zult u zich afvragen. Dat kunnen we helaas nog niet vertellen. Beroepsgeheim! Zodra het live gaat, zullen het u laten weten! Een klein tipje van de sluier mag wel: Onze opdrachtgever is een grote, toonaangevende belangenbehartiger die zich inzet voor ondernemers die geconfronteerd worden met schade door criminaliteit. Naast de verschillende activiteiten die zij al jaren succesvol uitvoeren wilde men nu graag de werkwijze uitbreiden door strafrechtelijke persoonsgegevens in een zwarte lijst verwerken, zodat hun klanten gewaarschuwd worden en de kans op schade en recidive teruggedrongen wordt. Volgens de AVG is een zwarte lijst een grote inbreuk op de privacy van diegene die op de zwarte lijst komen. Alleen onder hele strikte voorwaarden, hele scherpe DPIA’s, duidelijke procesbeschrijvingen en functiescheiding, goede vastlegging en duidelijke waarborgen is dat toegestaan. In nauw overleg met de Autoriteit Persoonsgegevens is er uiteindelijk een werkbare oplossing ontstaan.

Petje af voor het geduld van de klant en onze collega’s bij ondernemings- en privacyrecht die dit mogelijk gemaakt hebben! De aanhouder wint!

Heeft u hulp nodig?

Heeft u ook een vraag over een dergelijke kwestie? Of advies nodig? Neem contact op met een van onze specialisten. Een telefoontje is altijd vrijblijvend, en kost niets!

Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!

Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!

Blog reactie

"*" geeft vereiste velden aan

Volledige naam*

Chat
1
Heeft u zakelijke vragen? Neem contact met ons op.