GemOR met de OR? Zeker niet! - Blue Legal

GemOR met de OR? Zeker niet!

Veel bedrijven die verplicht zijn een OR in te stellen kijken daar argwanend naar. “Kost veel te veel tijd, Veel te duur, Iedereen is gelukkig hier, Wij overleggen alles al” horen wij bijvoorbeeld vaak. Ook is men vaak bang dat de leden van de OR standaard de hakken in het zand steken.

Naar onze stellige overtuiging is dat ‘schrikbeeld’ echt onjuist. En dat blijkt ook uit grootschalig onderzoek: organisaties met OR presteren beter en maken meer winst.

De liefde moet dan natuurlijk wel van 2 kanten komen. Een OR die door de organisatie wordt ervaren als een ‘moetje’ en daardoor te weinig aandacht en middelen krijgt (vergelijk het maar met liefde en zakgeld ), zal vooral ook alleen de nadelen ervaren.

Maar, als je na het instellen van de OR ook blijft investeren in de relatie met de OR, in training, in goede informatie en sturing, dan loont het gegarandeerd en heb je er een krachtig sturingsinstrument bij. Dat betekent ook praktisch en tijdig afspraken maken met de OR over het proces en ervoor zorgen dat je die afspraken ook consequent uitvoert. Laat zien dat je de OR serieus neemt als gespreks – en onderhandelingspartner en stel daarbij reële termijnen om de OR te kunnen laten reageren. Stel budget beschikbaar bij complexe vraagstukken als pensioen en collectieve wijzigingen. Creëer informeel overleg waar nodig.

Een mooi voorbeeld is het veranderingsproces bij een Nederlandse Multinational met een vrij jonge OR. In plaats van die onervarenheid uit te buiten, is gestuurd op veel en duidelijke communicatie, openheid en daarmee wederzijds respect en begrip voor elkaars belangen. Dan kun je snel mooie stappen zetten in een veranderingsproces dat anders veel weerstand en vooral veel tijd zou kosten.

Natuurlijk is de OR kritisch ten aanzien van de voorgenomen wijzigingen, maar zij kan daarbij ook het grotere plaatje voor ogen blijven houden. De dialoog gaat over de gevolgen, niet de principes. En dat zorgt voor een prettige, respectvolle samenwerking tussen de OR en organisatie.

Door open te communiceren en duidelijk te zijn naar iedereen merken wij dat we het vertrouwen krijgen van beide kanten aan de tafel en dat men ons steeds eerder bij de processen betrekt. Op die manier bereik je het meeste. En daar zijn wij dan weer trots op!

Meer weten over medezeggenschap én op de hoogte blijven van ontwikkelingen met de praktische tips & tricks, houd dan onze blogs in de gaten: de komende maanden staan we hier uitgebreid bij stil. Eerder meer weten of nu al actie nodig? Gewoon bellen!

Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!

Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!

Blog reactie

"*" geeft vereiste velden aan

Volledige naam*

Chat openen
1
Vragen? Stel ze nu, wij beantwoorden ze graag!