Verkopen en delen van adressenbestanden: een kort overzicht van toepasselijke wetgeving

Zakelijk gezien begrijpt iedere ondernemer dat adressenbestanden waardevolle informatie bevat, aangezien hiertussen potentiële klanten zitten. Deze bestanden worden dus regelmatig gedeeld door verenigingen en stichtingen. 

Maar, onder de huidige privacywetgeving is het niet toegestaan deze gegevens te delen met andere partijen indien daar geen toestemming voor is verkregen van de betrokkenen of als de betrokkenen hun gegevens dus niet met het doel om benaderd te worden door andere partijen verstrekt hebben. 

Recent was nog in het nieuws dat een aantal sportbonden nader onderzocht worden in verband met het verkopen van ledenbestanden. Bij deze sportbond was aan het licht gekomen dat de gegevens doorverkocht zouden worden, waarop één van de leden een kort geding is gestart tegen de bond. 

De Autoriteit Persoonsgegevens doet nu feitelijk onderzoek naar hetgeen plaats heeft gevonden en zal met een oordeel komen wat vervolgens zal gelden voor meerdere stichtingen en verenigingen. 

Voor u als ondernemer is dus van groot belang om te controleren bij adressenbestanden of deze op rechtmatige wijze zijn verkregen. Bent u bijvoorbeeld standhouder op een beurs en hebben alle beursbezoekers expliciet toestemming moeten geven voor het delen van hun gegevens met standhouders, dan bent u wel gerechtigd om deze standhouders te benaderen. Is onduidelijk of deze toestemming door beursbezoekers is gegeven, dan is het in uw belang om deze gegevens niet te gebruiken. Better safe than sorry! 

 

Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!

Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!

Blog reactie

"*" geeft vereiste velden aan

Volledige naam*

Chat openen
1
Vragen? Stel ze nu, wij beantwoorden ze graag!