Foto´s en de AVG

Mogen foto’s nog wel gedeeld worden onder de AVG?

Om te beginnen een paar voorbeelden: 

  • een foto in de krant van een hockeyteam dat kampioen is geworden
  • een foto van een gebouw met daarop een aantal voorbijgangers op een willekeurige straat als invulling op een website
  • een pikante foto op social media met daarop de buurvrouw duidelijk herkenbaar

Er is sprake van een persoonsgegeven als iemand herkenbaar in beeld is gebracht en dus te identificeren is. Voor het hockeyteam en de pikante foto is relatief makkelijk te achterhalen wie de persoon op de foto is, want ze zijn duidelijk is beeld. Zeker met de huidige technieken, social media en gezichtsherkenningssoftware is dit niet heel lastig meer. In die gevallen is er dus sprake van een persoonsgegeven en het plaatsen van deze foto’s wordt gezien als verwerken. De AVG is hier wel van toepassing. De personen op de foto van de winkelstraat zullen veel minder snel herkend worden en daar is dus geen sprake van een persoonsgegeven en dus is de AVG niet van toepassing. 

De vraag die u uzelf kunt stellen is: zijn de personen eenvoudig (d.w.z. ‘zonder onevenredige inspanning’) te identificeren? Zo ja, dan is er sprake van een persoonsgegeven. 

Wilt u de foto vervolgens publiceren (= verwerken), hou dan rekening met de AVG. U moet voor het verwerken een grondslag aan kunnen tonen. Er zijn meerdere grondslagen waarop u eventueel een beroep zou kunnen doen. Wellicht hebt u toestemming gekregen van de persoon op de foto om de foto te gebruiken. In dat geval is er geen probleem. Ook op basis van een overeenkomst kan een foto gebruikt worden. Denk bijvoorbeeld aan stockfoto’s waarbij voor het gebruik van de foto betaald is. En tenslotte kan ook met een beroep op een gerechtvaardigd belang de foto geplaatst worden. In dat geval kan als gerechtvaardigd belang bijvoorbeeld de ‘vrijheid van meningsuiting’ gebruikt worden. 

Wel dient hierbij altijd de privacy van de persoon op de foto in gedachten gehouden te worden. Is de foto bijvoorbeeld schadelijk voor iemands carrière of kan de persoon er op een andere manier door in de problemen komen, dan weegt de privacy van die persoon zwaarder, dan de vrijheid van meningsuiting. Dus de pikante foto van de buurvrouw op social media plaatsen zal dus niet mogen (tenzij de buurvrouw hier uiteraard toestemming voor heeft gegeven). De foto van het hockeyteam in de krant plaatsen mag wel. Dit heeft namelijk wel nieuwswaarde en is voor geen van de personen op de foto schadelijk. 

 

Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!

Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!

Blog reactie

"*" geeft vereiste velden aan

Volledige naam*

Chat openen
1
Vragen? Stel ze nu, wij beantwoorden ze graag!