Voordelen van een Raad van Advies (RvA) in uw onderneming

Nederlandse rechtspersonen kennen formele organen, zoals de Raad van Bestuur en Raad van Commissarissen (RvC), maar een Raad van Advies (RvA) blijft een informeel orgaan zonder wettelijke verplichting, dat de onderneming voorziet van gevraagd en ongevraagd advies. Toch biedt de RvA waardevolle inzichten voor strategische beslissingen en bedrijfsontwikkeling.

Nieuwe trends en relevantie

De rol van de RvA is de afgelopen jaren relevanter geworden. Vooral gezien de groeiende focus op ESG-criteria (Environmental, Social, Governance) en de behoefte aan innovatie en digitalisering. Veel bedrijven moeten nu rekening houden met maatschappelijke en milieuvraagstukken in hun strategieën. Een RvA kan bedrijven hierbij helpen door het inzetten van vakspecifieke kennis en te adviseren over het invoeren van duurzame bedrijfsvoering. Deze inzichten helpen niet alleen om te voldoen aan huidige wet- en regelgeving, maar kunnen ook bijdragen aan een beter imago en het versterken van relaties met stakeholders. Door een RvA in te stellen, kan aan stakeholders een informele rol gegeven worden waardoor zij ook meer inzicht hebben in de onderneming.

Daarnaast worstelen veel ondernemingen met digitalisering en technologische ontwikkelingen. Een RvA samengesteld uit experts op deze gebieden kan cruciale ondersteuning bieden bij het adopteren van nieuwe technologieën en het ontwikkelen van een innovatiebeleid. Het vermogen van de RvA om een ‘helicopterview’ te bieden blijft hierbij essentieel. Dit zodat het bestuur zich kan richten op zowel de korte- als langetermijnstrategie.

Specifiek voor startups en familiebedrijven

Voor startups, die snel moeten professionaliseren, kan een RvA van onschatbare waarde zijn. De RvA biedt objectief advies zonder dat de zeggenschap wordt beperkt. Dit is vooral nuttig is bij het identificeren van groeikansen en risicomanagement. Ook voor familiebedrijven is een RvA nuttig. Een jongere telg die de onderneming van vader of moeder overneemt wordt door een RvA op een informele en vrijblijvende wijze ondersteund in het voortzetten van het bedrijf. Dit is omdat de RvA externe inzichten biedt zonder directe invloed op de dagelijkse besluitvorming binnen de familie. Voor zowel de startup als het familiebedrijf geldt dat ondernemingen met kwesties te maken krijgen die makkelijker in een groepsdynamiek worden opgelost dan door een enkele adviseur die extern wordt ingehuurd.

Nadelen en beperkingen

Een nadeel van de RvA is de vrijblijvendheid. Het advies is niet bindend, en zonder duidelijke afspraken over vergaderingen of verantwoordelijkheden kan de RvA snel aan kracht verliezen. Het is daarom belangrijk om een gedegen reglement op te stellen waarin de rol en verantwoordelijkheden van de RvA worden vastgelegd. Een andere reden waarom deze rol goed moet worden vastgelegd is omdat er geen verwarring mag ontstaan tussen de vrijblijvende RvA en een (in bepaalde gevallen verplicht) orgaan als een Raad van Commissarissen (RvC). Namelijk, op het moment dat de leden van de RvA taken zouden gaan vervullen die eigenlijk bij de RvC horen. Zoals het houden van toezicht, dan gaan de wettelijke regels voor de RvC gelden. Dat zou gevolgen kunnen hebben voor de aansprakelijkheid.

Toekomstige regelgeving

Hoewel de RvA niet wettelijk verplicht is, kunnen recente wetsontwikkelingen ondernemers verplichten om dieper in te gaan op specifieke onderwerpen in besluitvorming en verantwoording. Dit kan de manier waarop advies wordt ingewonnen en adviesorganen worden ingericht beïnvloeden. Dit maakt het des te belangrijker om nu al te anticiperen op mogelijke veranderingen en deze in de gaten te houden, zodat de juiste mensen met de juiste vakspecifieke kennis tijdig zitting nemen in een Raad van Advies.

Conclusie

Een Raad van Advies biedt aanzienlijke voordelen, zoals meer strategisch inzicht en ondersteuning bij duurzaamheid en innovatie. Toch moet u rekening houden met de vrijblijvendheid en de noodzaak van goede afspraken. In een tijd van digitalisering en toegenomen aandacht voor ESG, kan een RvA een waardevolle toevoeging zijn aan uw onderneming.

Weten of een RvA iets voor jouw onderneming is? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze ondernemingsrecht specialisten zoals Sirin al Moubarak via het onderstaande contactformulier.

Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!

Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!

Blog reactie

"*" indicates required fields

Volledige naam*

Chat
1
Questions? Ask them now, we are happy to answer!