Please Wait...

Er gaat een belletje rinkelen. De kosten van het bellen naar de klantenservice

Blue Legal Office's picture

Deze week kwam het bericht naar buiten dat bedrijven nog steeds teveel rekenen voor het bellen naar hun klantenservice. De Consumentenbond besteedt hier in de Consumentengids van april 2015 aandacht aan. In het bericht van ANP: “ Zo meldt Plasmadiscounter.nl een tarief van 80 cent per minuut en hanteert een aantal elektronicazaken naast een gratis klantenservicenummer, onterecht een duur 0900-nummer voor klanten met een technische productvraag."

Tijdens het seminar Online Zakendoen 2.0 vorige week heb ik aandacht besteed aan een eerder onderzoek van de Consumentenbond. Daaruit bleek dat veel webwinkels niet voldoen aan de wettelijke regels. De regels voor een klantenservice zijn daarbij helaas geen uitzondering. Maar hoe steekt het juridisch in elkaar?

In artikel 6:230k van het Burgerlijk Wetboek is opgenomen dat een webwinkel ten hoogste het basistarief in rekening mag brengen voor zijn 090x-nummer. Dit geldt voor telefonisch contact met een consument waarmee hij een overeenkomst heeft gesloten. Het basistarief per gesprek is maximaal één euro per gesprek. Daarboven gelden uiteraard nog de gebruikelijke belkosten. Dit tarief wordt het verkeerstarief genoemd. Het is dus niet toegestaan om een basistarief per minuut te rekenen.

Gebruikt de webwinkel het 090x-nummer voor nieuwe en bestaande klanten? Dan geldt het maximumtarief altijd.

Een escape zou dus kunnen zijn om twee telefoonnummers te hanteren. Eén voor bestaande klanten en één voor nieuwe klanten. Of dit in de praktijk wenselijk is, is nog maar de vraag. Dat hangt sterk af van wat uw directe concurrenten doen. Los van de vraag of u zich niet beter op social media kunt richten en de bereikbaarheid van uw webwinkel.

Wilt u zeker weten dat u aan de consumentenregels voldoet? Neem dan contact met ons op.

Verlengde Poolseweg 40
4818 CL  Breda (NL)

BTW-nummer: NL818590014B01
KvK: 20148092

office@blue-legal.nl
  +31 (0) 76 521 35 36
  +31 (0) 76 564 91 89
Volg ons op: