Welkom...

Procederen voor alleen incassokosten. Wat vinden rechters hiervan?

Home » Blog » Procederen voor alleen incassokosten. Wat vinden rechters hiervan?
afbeelding van Wendy Charko

Iedere ondernemer heeft er wel eens mee te maken. Een debiteur betaalt een factuur niet, zelfs niet na diverse betalingsverzoeken. Uiteindelijk beslist u om de vordering ter incasso uit handen te geven. Na een stevige brief van uw advocaat wordt de factuur betaald, maar de rente en incassokosten niet. U wilt een procedure starten om deze kosten ook betaald te krijgen. Wat vinden rechters hiervan?

Het kan voorkomen dat de incassokosten € 40,- bedragen, en de rente een paar eurocent. Dit was aan de orde in een zaak die werd voorgelegd aan de kantonrechter in Amsterdam, en in een zaak die werd voorgelegd aan de kantonrechter in Haarlem. In beide zaken werden de incassokosten en rente toegewezen, maar werd de eisende partij veroordeeld in haar eigen proceskosten. De eisende partij kreeg dus gelijk, maar was uiteindelijk meer kosten kwijt dan dat de procedure haar had opgeleverd. De rechters vonden dat sprake was van disproportionaliteit tussen het gevorderde bedrag en de proceskosten.

Er zijn ook kantonrechters die de verliezende partij wel in de proceskosten veroordelen. En zo hoort het ook. De schuldeiser heeft namelijk het recht om betaling af te dwingen. Moet er een procedure worden gestart, omdat de debiteur weigert om de rente en kosten te betalen, dan is er geen sprake van onnodige kosten. Dit brengt met zich mee dat de debiteur in de proceskosten van de schuldeiser zou moeten worden veroordeeld.

Uit de Wet ter bestrijding van betalingsachterstanden bij handelstransacties volgt dat het hele systeem van incassokosten tot doel heeft om wanbetaling tegen te gaan. Aan dit doel wordt voorbijgegaan, indien de incassokosten wel worden toegewezen, maar de proceskosten niet. De schuldeiser moet kosten maken en staat in zijn recht, maar toch wordt hij in zijn eigen proceskosten veroordeeld. Hiermee geeft de rechter een verkeerd signaal af.

Herkent u zich hierin? Neem dan contact op met Blue Legal.

Laat een bericht achter

Verlengde Poolseweg 40
4818 CL  Breda (NL)

BTW-nummer: NL818590014B01
KvK: 20148092

office@blue-legal.nl
  +31 (0) 76 521 35 36
  +31 (0) 76 564 91 89
Volg ons op: