Welkom...

mei 2020

Home » Archief Blog » mei 2020

Opzegging overeenkomst van opdracht door opdrachtgever: mag dat zomaar?

28-05-2020 - 12:45
Wendy Charko

Door: Wendy Charko

Veel ZZP’ers maken gebruik van een overeenkomst van opdracht om afspraken met een opdrachtgever vast te leggen. Het kan voorkomen dat zo’n overeenkomst plotseling wordt opgezegd door de opdrachtgever. Kan een opdrachtgever zomaar de opdracht opzeggen en welke rechten heb je als ZZP’er in dat geval?

Te veel opgenomen vakantiedagen; is verrekening bij de eindafrekening toegestaan?

22-05-2020 - 12:15
Margot Verhoeven

Door: Margot Verhoeven

Elke werknemer heeft recht op vakantie, wettelijk gezien minimaal 20 dagen per jaar en meestal nog een paar dagen extra. Het kan vóórkomen dat een werknemer bij het einde van de arbeidsovereenkomst teveel vakantiedagen blijkt te hebben opgenomen. Zeker met korte dienstverbanden of bij opzeggingen halverwege het jaar, gebeurt dat vaker. Mag dat negatieve saldo vakantiedagen verrekend worden?

Wat is je bedrijf waard op de beurs?

15-05-2020 - 09:15
Jurgen van Asten

Door: Jurgen van Asten

Het vaststellen van de introductieprijs voor een aandeel bij een beursgang geschiedt meestal via ‘bookbuilding’. Bookbuilding wil zeggen dat de markt de introductieprijs bepaalt voordat de notering heeft plaatsgevonden. In de aanloop daartoe bepaalt het bankensyndicaat een prijsrange die in het prospectus wordt opgenomen.

Bookbuilding geschiedt doordat beleggers worden uitgenodigd om in te schrijven op de te noteren aandelen. Aan de hand daarvan wordt het ‘boek’ opgebouwd.

Hoe zit het met vakantie: wijzigen, intrekken of verplichten?

13-05-2020 - 09:15
Jan Gerrit Kroon

Door: Jan Gerrit Kroon

De zomermaanden zijn in aantocht maar vakantieplannen kunnen noodgedwongen uitgesteld worden of gaan deze zelfs helemaal niet meer door. Soms hebben werknemers hun vakantiedagen al opgenomen, maar willen ze de vakantieperiode toch nog wijzigen. Bovendien kunnen werkgevers te maken krijgen met een tekort aan werk waardoor zij werknemers willen verplichten vakantiedagen op te nemen. Hoe zit het precies met vakantiedagen?

Wanneer moet je partner mee tekenen bij een borgtochtovereenkomst?

11-05-2020 - 10:00
Pricilla Sadhoe

Door: Pricilla Sadhoe

Het kan voorkomen dat je voor je onderneming een extra financiering aangaat. Of dat nou in de vorm is van een bancaire financiering, of een lening bij een niet-bancaire instelling of zelfs factoring, het kan voorkomen dat je als vorm van zekerheid een borgstelling moet afgeven. Dit gebeurt door ondertekening van een overeenkomst van borgtocht door u in privé. Dit is gebruikelijk, aangezien de leninggever daarmee voldoende zekerheid heeft om het geld ook bij je in privé te kunnen verhalen.

Nood breekt wet? Hoe zit het ook alweer met het wijzigen van arbeidsvoorwaarden?

08-05-2020 - 09:15
Fons Smid

Door: Fons Smid

Arbeidsvoorwaarde
Om deze vraag te kunnen beantwoorden, is het eerst belangrijk om vast te stellen wat er precies onder een arbeidsvoorwaarde wordt verstaan. Het antwoord daarop is echter niet gemakkelijk terug te vinden in de literatuur of rechtspraak. Zoals zo vaak het geval is binnen het recht, is dat afhankelijk van de omstandigheden van het geval. Daarnaast speelt ook de bedoeling van partijen een rol.

Corona: Hoe werkt de noodwet voor vergaderen?

06-05-2020 - 12:45
Jurgen van Asten

Door: Jurgen van Asten

In het bedrijfsleven is snel en kordaat handelen altijd al een belangrijke factor geweest. Het is essentieel om voor te blijven op de economische trends en de concurrentie. Dit is nu nog belangrijker geworden sinds de uitbraak van corona. De overheid heeft veel maatregelen ingevoerd om de gevolgen van het virus op de maatschappij te beperken. Het blijft echter ook belangrijk om als bestuur van een onderneming zelf onderzoek te doen naar deze gevolgen om de continuïteit van de onderneming te verzekeren. Een belangrijk onderdeel dat door corona is veranderd, is het nemen van besluiten.

Verlengde Poolseweg 40
4818 CL  Breda (NL)

BTW-nummer: NL818590014B01
KvK: 20148092

office@blue-legal.nl
  +31 (0) 76 521 35 36
  +31 (0) 76 564 91 89
Volg ons op: