Verzuim

Wachtdagen of een bonus: wat kan er met verzuim?

De dag na koningsdag, de maandag na zwoele zomeravond of de favoriete voetbalclub speelt doordeweeks een champions league-wedstrijd: ziekmelding van een werknemer kan soms een andere oorzaak hebben. Onder het mom van een griepje kan een werknemer vaak weer na een paar dagen aan het werk en daarmee is er ‘slechts’ sprake van kort verzuim.

Hoe voorkomt u dat dit soort kort verzuim jouw organisatie te veel geld gaat kosten? En wat zijn de mogelijkheden?

Een verzuimbonus?

Een verzuimbonus geeft u aan werknemers die zich niet ziek hebben gemeld in een bepaalde periode. U geeft bijvoorbeeld een geldbedrag of extra vrije dag als de werknemer zich niet ziek meldt in een jaar of half jaar. Deze positieve prikkel kan helpen om kort verzuim aan te pakken.

Wat u absoluut wil voorkomen is dat uw werknemer koste wat kost komt werken om zijn bonus niet in gevaar te brengen. Daarmee bereikt u juist het tegenovergestelde effect. De werknemers kunnen namelijk gemakkelijk iemand aansteken. Daarnaast zien we in de praktijk dat als werknemer eenmaal de verzuimbonus kwijt zijn, ze net zo goed nog een dag langer ziek kunnen blijven.

Wachtdagen?

Als de werknemer ziek wordt en verzuimt, blijft hij recht op salaris behouden. Een wachtdag houdt in dat u over de eerste of tweede ziektedag geen loon betaalt. Per ziektegeval mag u twee wachtdagen toepassen. Dit doet u meestal om te voorkomen dat een werknemer zich te gemakkelijk ziek melden.  Wachtdagen mogen niet bij elke ziekmelding worden toegepast. Daarnaast moeten wachtdagen schriftelijk overeengekomen zijn in de arbeidsovereenkomst of opgenomen zijn in een cao

Baaldagen?

Een derde optie kan zijn dat u een aantal baaldagen introduceert. De werknemer heeft door een baaldag in te zetten de mogelijkheid om zonder reden af te melden. Of dat die baaldag betaald/onbetaald is, kan in een personeelshandboek besloten worden. We merken in de praktijk dat werknemers zich hierdoor gehoord voelen en lang niet altijd gebruik maken van de dagen. In de praktijk werkt voor ieder bedrijf of branche een andere aanpak. Wat voor het ene personeelsbestand werkt, werkt niet voor de andere. Vele oplossingen zijn denkbaar.

Meer weten? Neem vrijblijvend contact op met een van onze specialisten op het gebied van arbeidsrecht, wij beantwoorden uw vragen graag.

Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!

Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!

Blog reactie

"*" geeft vereiste velden aan

Volledige naam*

Chat
1
Heeft u zakelijke vragen? Neem contact met ons op.