Ontslag bij reorganisatie | Blue Legal

Uw reorganisatie soepel laten verlopen? Dat doet u zo!

Soms blijkt dat na veel wikken en wegen, scenario’s onderzocht te hebben en andere oplossingen overwogen, dat reorganisatie van uw bedrijf het enige antwoord is. Daar komen de nodige vragen bij kijken op juridisch gebied, maar reorganiseren is vaak minder ingewikkeld dan velen denken. Het is wel een ingrijpend besluit dat belangrijk is voor de gehele onderneming. Maar hoe pakt u dit aan? In dit artikel vertelt onze specialist op gebied van verzuim en ontslag bij reorganisatie, Babet Leenders, u er alles over.

Reorganisatie betekenis

Wanneer we spreken over een reorganisatie is het vaak zo dat meerdere banen komen te vervallen om bedrijfseconomische redenen, dit heet ook wel collectief ontslag bij het ontslag bij reorganisatie. Dit kan diverse redenen hebben zoals bijvoorbeeld een slecht(er)e financiële gezondheid van de organisatie, automatisering van processen of het vervallen van loonkostensubsidies. Vaak wordt een reorganisatie als een negatieve verandering ervaren door de ontslagen die vallen. Om de reorganisatie zo soepel mogelijk te laten verlopen geeft Babet u tips om vervelende situaties met werknemers te voorkomen bij ontslag bij reorganisatie.

Stappenplan voor een reorganisatie: ontslag bij reorganisatie

Uw reorganisatie starten

Logischerwijs beginnen we bij het begin. Het formele besluit tot de reorganisatie. Binnen de onderneming moet een dergelijk besluit tot stand komen en moet hier goedkeuring op komen door bijvoorbeeld een ontslagcommissie of het UWV. Het is belangrijk in een vroegtijdig stadium al de mogelijkheden tot reorganisatie te onderzoeken. Daarbij is het belangrijk de juiste strategie te kiezen en de reorganisatie op correcte wijze aan te vliegen, ook wat betreft het ontslag bij reorganisatie

Vaststellingsovereenkomst, ontslagaanvraag

Een ontslagaanvraag dient u in bij het UWV middels de ontslagformulieren A, B en C. Soms moet u voor die tijd al de vakbonden en/of de OR hebben geraadpleegd. Binnen 2 maanden kunt u van het UWV goedkeuring voor het ontslag bij reorganisatie krijgen, maar voordat u een ontslagaanvraag indient kunt u ook proberen of de werknemer(s) willen instemmen met hun ontslag d.m.v. een vaststellingsovereenkomst.

De regels bij reorganiseren

Omdat er vaak ingrijpende gevolgen voor veel mensen aan een reorganisatie verbonden zijn, heeft het UWV bepaalde Uitvoeringsregels opgesteld omtrent het “ontslag wegens bedrijfseconomische redenen”. Het besluit moet op deze reorganisatie regels aansluiten en duidelijk onderbouwen waar de noodzaak tot reorganiseren op gebaseerd is. Tevens zal het proces ook een stuk soepeler verlopen wanneer in deze voorfase al verschillende cruciale onderwerpen, zoals peildatum, bedrijfsvesting, mogelijke herplaatsing, etc., besproken worden binnen het bestuur. Dit geeft later in het proces meer duidelijkheid.

Afspiegelen en sociaal plan bij een reorganisatie

Bij het reorganiseren komt u allerlei begrippen tegen. Zo is er het begrip ‘afspiegelen’. Dit ziet op het bepalen van welke werknemers er voor ontslag bij reorganisatie in aanmerking komen. Bij het afspiegelingsbeginsel voor het UWV wordt bepaald in welke volgorde er afscheid genomen wordt van het personeel. Ook is er het begrip ‘Sociaal Plan’, een sociaal plan bij reorganisatie kan worden opgemaakt om (collectieve) regelingen en voorzieningen te treffen voor werknemers die getroffen worden door de reorganisatie.

Ontslag bij reorganisatie

Het is belangrijk om aandacht te besteden aan de werknemers die vertrekken. Maar wellicht nog belangrijker is om (positieve) aandacht te besteden aan degene die achter blijven. Soms ontstaat er angst op de werkvloer vanwege de baanonzekerheid bijvoorbeeld, dit kan leiden tot minder betrokkenheid, minder loyaliteit, toename (ziekte)verzuim, etc.

Hulp bij uw reorganisatie

Blue Restructuring en Blueprints

Kortom, met de juiste voorbereidingen hoeft een reorganisatie niet lastig te zijn. Om het voor u nog makkelijker te maken hebben wij op onze speciale Blue Restructering pagina een handige boodschappenlijst opgesteld. Hierin zijn alle documenten opgenomen die u nodig zult hebben voor een bedrijfseconomisch ontslag/ ontslag bij reorganisatie. Wilt u meer blogs lezen over reorganiseren? Bekijk dan hier de blogreeks over ‘”Reorganiseren: de blauwdrukken“.

Persoonlijk stappenplan voor uw situatie

Het blijft een gevoelige zaak, de reorganisatie van uw bedrijf. Komt u er niet uit met onze informatie of zit u in een situatie met unieke gevallen? Aarzel niet om vrijblijvend contact met ons op te nemen. De arbeidsrecht sectie van Blue Legal helpt u graag verder en beantwoord al uw vragen rondom uw reorganisatie.

 

Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!

Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!

Blog reactie

"*" geeft vereiste velden aan

Volledige naam*

Chat
1
Heeft u zakelijke vragen? Neem contact met ons op.