Te veel opgenomen vakantiedagen; is verrekening bij de eindafrekening toegestaan? - Blue Legal

Te veel opgenomen vakantiedagen; is verrekening bij de eindafrekening toegestaan?

Elke werknemer heeft recht op vakantie, wettelijk gezien minimaal 20 dagen per jaar en meestal nog een paar dagen extra. Het kan vóórkomen dat een werknemer bij het einde van de arbeidsovereenkomst teveel vakantiedagen blijkt te hebben opgenomen. Zeker met korte dienstverbanden of bij opzeggingen halverwege het jaar, gebeurt dat vaker. Mag dat negatieve saldo vakantiedagen verrekend worden?

Opbouw vakantie
Een werknemer heeft in januari niet direct beschikking over het volledige aantal vakantiedagen over het gehele kalenderjaar. Per gewerkt uur bouwt de werknemer een recht op vakantie op. Pas als de werknemer een heel kalenderjaar gewerkt heeft, is het volledige recht op vakantie opgebouwd over het achterliggende jaar. Is de werknemer nog maar kort in dienst en gaat hij toch op vakantie, dan wordt als het ware een voorschot genomen op de vakantiedagen die nog opgebouwd moeten worden.

Recht op vakantie
Het is niet uitdrukkelijk in de wet geregeld, maar de werkgever is niet verplicht om mee te werken aan vakantie, als dat een negatief vakantiedagensaldo oplevert. Tegenover het niet werken staat op dat moment nog geen recht op vakantie, terwijl toch loon betaald wordt.

Een te kort komt meestal voor rekening van de werkgever. De rechtspraak oordeelt wisselend, maar er is een wettelijke grondslag die de werkgever het recht geeft om de vakantiedagen te verhalen op de werknemer bij de eindafrekening. Andersom is er wel een wettelijke grondslag voor de werknemer. Die heeft namelijk recht op uitbetaling van het positieve saldo aan vakantiedagen aan het einde van de arbeidsovereenkomst. Maakt de werkgever geen melding van een dreigend tekort door een op te nemen vakantie en/of worden er geen afspraken over gemaakt wat er gebeurt met een negatief vakantiesaldo als de werknemer vertrekt, dan blijft de werkgever daarmee vaak zitten.

Oplossing
Er is een oplossing en die is simpeler dan je denkt. Maak afspraken! Een werkgever kan er al mee geholpen zijn om in het vakantiereglement een bepaling op te nemen dat teveel opgenomen vakantiedagen verrekend mogen worden bij de eindafrekening. Dat is nog echter geen volledige garantie op succes. Het blijft het beste om een werknemer te waarschuwen in die gevallen waarin een tekort dreigt en dan afspraken te maken of desnoods de vakantie te weigeren.

 

 

Stel vrijblijvend uw vraag! Een telefoontje kost niets.

Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!

Blog reactie

"*" geeft vereiste velden aan

Volledige naam*

Chat openen
1
Vragen? Stel ze nu, wij beantwoorden ze graag!