Mag ik de arbeidsovereenkomst opzeggen vóór de ingangsdatum? - Blue Legal

Mag ik de arbeidsovereenkomst opzeggen vóór de ingangsdatum?

In de praktijk zien we nog wel eens dat een arbeidsovereenkomst voor aanvang wordt opgezegd. Dit heeft verschillende redenen: bedrijfseconomische redenen, een betere kandidaat of een trouwe collega die uiteindelijk niet weggaat. Maar mag je als werkgever zomaar de arbeidsovereenkomst opzeggen voordat deze gestart is?

Als er een proef is afgesproken is het antwoord op de vraag bevestigend. Als er geen sprake is van een proeftijd, dan gelden de gewone regels voor opzeggen en ligt het ingewikkelder.

Opzeggen zonder proeftijd

Als er geen sprake is van een proeftijd kan je de arbeidsovereenkomst niet zomaar opzeggen voor de start. De arbeidsovereenkomst kan slechts beëindigd worden met medewerking van de werknemer, met toestemming van het UWV of via een uitspraak van de kantonrechter, net als bij een dienstverband na bijvoorbeeld 20 jaar. In de laatste twee gevallen moet er dus een redelijke grond zijn.

Met proeftijd

Als er een proeftijd is afgesproken, maakt dit de situatie een stuk makkelijker. De wet zegt dat ‘zolang de proeftijd niet is verstreken’ de arbeidsovereenkomst met onmiddellijke ingang opgezegd kan worden. Als de arbeidsovereenkomst nog niet is gestart is de proeftijd ook nog niet verstreken, zo kan er beredeneerd worden. Kantonrechters hebben dit zo ook al eens geoordeeld.

De arbeidsovereenkomst opzeggen voordat de proeftijd begonnen is, kan daarentegen in strijd met het goed werkgeverschap zijn. Immers is er nog niet écht van elkaar geproefd en heeft een werknemer nog niets van zichzelf kunnen laten zien.

Goed werkgeverschap

De wet bepaalt dat een werkgever en werknemer zich ten opzichte van elkaar als goed werkgever en goed werknemer moet gedragen. Een proeftijd ontslag kan ook op die manier getoetst worden. Uitzonderlijke omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat een opzegging voor of tijdens de proeftijd in strijd is met het goed werkgeverschap, denk bijvoorbeeld aan misbruik of te overhaast reageren. Een voorbeeld uit de rechtspraak is bijvoorbeeld dat een werknemer al wordt af geserveerd voordat ze zich heeft kunnen bewijzen op basis van geruchten en speculaties van zijn vorige werkgever. In die specifieke situatie mocht verwacht worden dat de werknemer de kans moet krijgen om haar geschiktheid aan te tonen.

De omstandigheden die hier een rol spelen zijn: er was sprake van een uitgebreide sollicitatieprocedure, werkgever had werknemer op het hart gedrukt dat ze haar baan kon opzeggen, ze was al aangemeld bij de salarisadministratie en er was zelfs een verzoek of ze al eerder wilde beginnen. Conclusie: hoe meer het gerechtvaardigd vertrouwen er is dat een werknemer welkom is, des te zorgvuldiger een werkgever moet zijn met het te vroeg opzeggen in de proeftijd.

Bent u op zoek naar meer informatie over het opzeggen van arbeidsovereenkomst? Schroom dan niet om onze specialisten een berichtje te sturen. Zij staan graag voor u klaar met de benodigde kennis en ervaring.

Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!

Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!

Blog reactie

"*" geeft vereiste velden aan

Volledige naam*

Chat
1
Heeft u zakelijke vragen? Neem contact met ons op.