Arbeidsmarkttoeslag eenzijdig aanpassen? - Blue Legal

Arbeidsmarkttoeslag eenzijdig aanpassen?

Recent stond de vraag centraal of een arbeidsmarkttoeslag eenzijdig door de werkgever aangepast kan worden: Mag een werkgever aan de arbeidsmarkttoeslag van een werknemer komen?

In de praktijk komt het af en toe voor dat een werknemer naast het salaris een arbeidsmarkttoeslag ontvangt, omdat zij bijvoorbeeld aantrekkelijk zijn voor concurrerende bedrijven. De werkgever kan er dan voor kiezen voor een bindingsvergoeding in de vorm van een arbeidsmarkt toeslag van bijvoorbeeld een percentage van het salaris op het functieloon. Vaak wordt dit gezien als simpelweg extra salaris, maar moet het ‘extraatje’ gezien worden op de loonstrook.

In de situatie die aan het Hof Den Haag is voorgelegd wilde de werkgever een arbeidsmarkttoeslag die sinds 2001 maandelijks wordt uitbetaald aan de werknemers te verminderen met 50%. Werknemers hebben tegen deze verlaging bezwaar gemaakt omdat deze wijziging niet rechtsgeldig zou zijn. Is de toeslag een vast onderdeel geworden van het salaris vanwege het structurele karakter en mocht er eenzijdig gewijzigd worden?

Het Hof oordeelde dat er sprake was van een primaire arbeidsvoorwaarde vanwege het feit dat er sprake is van loon. Echter, uit de regeling die bij de arbeidsmarkttoeslag hoort, blijkt duidelijk dat deze toeslag in het leven is geroepen als een voorwaardelijke arbeidsvoorwaarde waarvan de hoogte en looptijd ter beoordeling van de directie staat. De tekst is kennelijk helder en ondubbelzinnig.

Het Hof maakt vervolgens een onderscheid tussen het bestaan van een vast salariscomponent en de hoogte van een vast salariscomponent. Volgens het Hof mochten de werknemers door het tijdsverloop nog geen gerechtvaardigd vertrouwen hebben dat de toeslag in de toekomst niet zou worden verlaagd of afgeschaft. De toeslag heeft immers naar haar aard en bedoeling een voorwaardelijk karakter.

Hoewel een werkgever een toeslag of arbeidsvoorwaarde als voorwaardelijk kan bestempelen, blijkt in de praktijk vaak dat een werknemer een gerechtvaardigd vertrouwen heeft op een onvoorwaardelijk toezegging door verklaringen en gedragingen in de praktijk van partijen. De uitspraak van het Hof Den Haag is in die zin dus opmerkelijk te noemen en biedt kansen aan werkgevers die door middel van een toeslag werknemers aan zich wil binden vanwege schaarste van goed personeel. Belangrijk is dat het voorwaardelijke karakter duidelijk blijkt uit de regeling die is gekoppeld aan een toeslag.

Als een werknemer een toeslag naast het maandsalaris ontvangt, blijft het oppassen hoe deze gepresenteerd is en of het als een vast salariscomponent gezien kan worden.

 

Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!

Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!

Blog reactie

"*" geeft vereiste velden aan

Volledige naam*

Chat
1
Heeft u zakelijke vragen? Neem contact met ons op.